Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghiúsított puccskísérlet Nigerben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 26. 18:29

Több katonát, köztük két tisztet tartóztattak le a nyugat-afrikai Nigerben, mert államcsínyre készültek a kormány megdöntésére és a márciusban megválasztott elnök, Mahamadou Issoufou meggyilkolására – közölte egy biztonsági illetékes július 26-án, kedden.

A fővárosban már napok óta közszájon forogtak olyan híresztelések, hogy összeesküvést szőnek az országban, amelynek lakosai már számos puccsot megéltek azóta, hogy Niger 1960-ban elnyerte függetlenségét Franciaországtól.

Issoufou márciusban demokratikus választás révén került a legmagasabb közjogi méltóság tisztébe. A voksolást a Salou Djibo tábornok vezette katonai junta szervezte. Djibo 2010 februárjában távolította el a hatalomból a korábbi nigeri elnököt, Mamadou Tandját 10 éves országlása után. A katonai vezetésnek a tavaly októberben elfogadott új alkotmány szerint április 6-ig kellett átadnia a hatalmat egy demokratikusan megválasztott civil vezetőnek.

Issoufou elnöknek egyebek között le kell törnie a sivatagos északi országrészben, de olykor a fővárosban, Niameyben is tevékenykedő emberrabló terrorista bandákat.

Az uránércben bővelkedő, de mégis rendkívül szegény ország polgári vezetésének a kiemelt célja a demokrácia megszilárdítása.

Barack Obama amerikai elnök várhatóan pénteken fogadja Issoufout három másik, a Szaharától délre fekvő frankofon ország államfőjével együtt. Az Egyesült Államok ezzel a gesztussal akarja jelezni, hogy támogatja a „fejlődő demokráciákat".

Címkékesküjog