Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eurofighter Typhoonok válthatják a maláj MiG-29-eseket?

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. július 26. 17:10

Mint arról már beszámoltunk, a maláj királyi légierőnél (RMAF) is időszerűvé vált a kiöregedő orosz technika leváltása. Legutóbb a francia Rafale vadászbombázó kapcsán elemeztük az esélyeket a várhatóan 2011 végén induló maláj MRCA (Multi-Role Combat Aircraft – Többfeladatú Harci Repülőgép) tendernél. A még hadrendben álló MiG-29-es flotta leváltására a legfrissebb információk szerint a Eurofighter Typhoonnak van a legnagyobb esélye, mely típus elemzését már meg is kezdte az ország védelmi minisztériuma.

A maláj Bernama hírügynökség beszámolója szerint a védelmi miniszter, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi megerősítette, hogy a korábban már lehetséges tender-résztvevőként kikiáltott Dassault Rafale, a Szuhoj Szu-35, a Boeing F/A-18E/F Super Hornet és a Saab JAS-39 Gripen mellett biztosnak tűnik a Eurofighter Typhoon szereplése is, melyet a magas ára ellenére a MiG-29-esek egyik legesélyesebb utódjaként emlegetnek.

A védelmi miniszter elmondása szerint, a még hadrendben álló, de már üzemideje végét taposó 10 darabos Fulcrum flotta leváltására a Typhoon tűnik a legjobb megoldásnak, ugyanakkor ez még csak esélylatolgatás, hiszen a tender végeredménye nagyban függ majd a kormány erre a célra fordítható anyagi lehetőségeitől is. Korábbi hírek szerint az MRCA tender kiírására hivatalosan 2011 decemberében, a Langkawi International Maritime and Aerospace show-n kerül sor.