Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb magyar segélyek Afganisztánban

Szöveg: kormany.hu |  2011. július 26. 16:54

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport folytatta a Baghlan tartományban élő szegények megsegítését. Legutóbb a Pol-e Khomri-ban található árvaház gyermekei, valamint a Deh Sallah járásban lévő özvegyek házának lakói részesültek a magyarok segélycsomagjában.

Az elmúlt hónapban kétszáz darab élelmiszercsomagot osztott szét a magyar PRT az arra rászorulók között. A kedvezményezettek körét az Afgán Nőügyi Hivatal vezetője és az egyik női shura tag együtt választotta ki. A csomagból kaptak a gyermeküket egyedül nevelő, sokat nélkülöző anyukák vagy olyan asszonyok, akik családjában fogyatékkal élő személy is található. Különösen nagy segítség volt ez azoknak, akiknek a férje valamilyen okból munkaképtelen. A nők ugyanis még ma is csak igen ritkán juthatnak munkához, jövedelemhez.

1595922314
Tavasz óta második alkalommal látogatták meg a Pol-e Khomri-ban található árvaházat, ahol – a helyi viszonyokhoz képest is – igen mostoha körülmények között élnek a gyerekek. Példaként említhető, hogy jelenleg az egyik nyolc férőhelyes szobában tizenöten alszanak. Gyermekruhákat, plédeket, mesekönyveket, játékokat, tisztító-, és mosogatószereket, oktatási segédanyagokat, konyhai felszereléseket adtak át – mintegy háromezer amerikai dollár értékben – saját forrásból és a Dorcas Aid Hungary felajánlásából.

A napokban ugyanakkor a Deh Sallah járásban található özvegyek háza is segítséget kapott a magyar PRT-tól.

Itt több mint negyven özvegyasszony él, közel száz gyermekkel együtt. Ezek a nők a férjeiket az országot évtizedek óta sújtó háborúkban, vagy a fel nem robbant aknák és lőszerek által okozott balesetekben vesztették el. Számukra az épületet a járási shura vezető bérli évek óta, ami egyrészt fedelet biztosít számukra, másrészt az itt berendezett kis műhely némi bevételi forráshoz juttatja az ott élőket.

A műhely néhány darab varrógépét, valamint a munkához szükséges anyagokat még 2009-ben a PRT-6 adományozta az intézménynek, azóta viszont nem járt a helyszínen az újjáépítési csoport. Most további segítségként, varró-, és hímzőgépeket, anyagokat, fonalakat, plédeket, paplanokat, edényeket, női és gyermekruhákat, cipőket, higiéniás csomagokat, játékokat adott át a PRT, a Magyar Református Szeretetszolgálat, valamint a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár Humán Szolgáltató Irodája jóvoltából a szegény körülmények között élőknek. Ezáltal újabb bevételi forráshoz juttatva a hányatott sorsú asszonyokat. A kisteherautónyi anyag kiszállítását egy helyi vállalkozóval oldotta meg az újjáépítési csoport.

A PRT S9 részlege itt szeretné megragadni az alkalmat, hogy megköszönje a felajánlott, illetve összegyűjtött és Magyarországról kiszállított több tonnányi humanitárius anyagot, amivel nagymértékben segítették a részleg munkáját, s növelték a magyar PRT elfogadottságát!

(PRT-szóvivő)