Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkapta első két Eurofighter Typhoon harci gépét Szaúd-Arábia

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. június 17. 14:54

Hírügynökségi jelentések szerint Szaúd-Arábia a napokban vehette át a megrendelt 72 darab Eurofighter Typhoon első két példányát. Az érintettek részvételével a gyártó – BAE Systems – whartoni központjában került sor az ünnepélyes keretek között megtartott ceremóniára.

A 72 darab Typhoon összesen 32.9 milliárd dollárjába került az arab országnak, ami ezáltal az első Európán kívüli állam lesz, ami szolgálatba állíthatja a szóban forgó harci gépet.

Szaúd-Arábia Eurofighter Typhoon beszerzése 2006 augusztusában került nyilvánosságra, azonban korrupció gyanúja miatt majdnem veszélybe is került az üzlet. A britek vizsgálódása után végül 2007 szeptemberében írták alá a 72 darab harci gép megvásárlásáról szóló szerződést.

A szaúdiak cseppet sem gyenge légierejét jelenleg Panavia Tornadok, illetve amerikai F-15-ösök különböző modifikációi alkotják, az Eurofighter Typhoonok érkezésével azonban tovább erősödik az RSAF (Royal Saudi Air Force) harci repülőgép flottája. Az eredeti megállapodás értelmében az első 24 darab gép a BAE Systems üzemeiben készül, míg a fennmaradó 48 darab végső összeszerelése várhatóan már Szaúd-Arábiában történhet meg.

A RSAF parancsnoka kifejtette, hogy a jelentős Typhoon flottával senkit sem szeretnének fenyegetni, a gépeket főként Szaúd-Arábia védelmezésére és biztosítására kívánják használni az elkövetkezendő évtizedekben.

A hírek szerint a szaúdiak hamarosan az Egyesült Államokkal is tárgyalni fognak F-16-os vadászgépek lehetséges beszerzéséről.