Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkapta első LCS hadihajóját a US Navy

Szöveg: Háború Művészete |  2008. szeptember 24. 10:48

A Lockheed Martin leszállította az amerikai haditengerészet első LCS (Littoral Combat Ship) hadihajóját. A mérföldkövet jelentő esemény egyben azt is jelenti, hogy a hajó személyzete felkészült az új egység üzemeltetésére, és mindent meg fognak tenni azért, hogy mielőbb szolgálatba állíthassák a USS Freedom-ot.

A 115 méter hosszúságú hadihajó nagy segítséget fog nyújtani a haditengerészet védelmi feladatainak ellátásában, továbbá domináns szerepet fog betölteni a partmenti felügyeletben is. A 3000 tonna vízkiszorítású Freedom egy nagyszerű választás a US Navy részéről, hiszen gyorsasága mellett kiváló manőverezési képességgel is rendelkezik, valamint sokféle küldetésre alkalmazható (például tengeralattjáró elleni harc, felszíni célok leküzdése és humanitárius bevetések).

Az amerikai haditengerészet 2004-ben állapodott meg a Lockheed Martinnal az első LCS megépítéséről. A munkálatok 2005-ben kezdődtek, a vízrebocsátás és elnevezés pedig 2006 szeptemberében történt meg. Egy hajó üzembe helyezését tekintve ez nagyon rövid időnek számít, hiszen a Freedom idén augusztusban már sikeres teszteléseket is maga mögött tudhatott. Hivatalos hadrendbe állítása november 8-án lesz, Milwaukeeban.