Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afrikába repül a CV-22 Osprey

Szöveg: Háború Művészete |  2008. szeptember 24. 10:43

Az amerikai légierő Speciális Műveleti Egységétől (Special Operations Command) kiszivárgott információk alapján, a következő hónapban indul Afrikába a légierő első CV-22 Osprey típusú különleges repülőgépe, hogy részt vegyen a Flintlock 09 elnevezésű transz-szaharai hadgyakorlaton.

A gyakorlat fő célja pedig az, hogy segítséget nyújtson az afrikai országoknak területeik hatékonyabb védelme érdekében.

A szegényes afrikai körülmények, a fejletlen infrastruktúra és a nagy távolságok miatt döntött a légierő a CV-22-es mellett, ami az előzetes tervek szerint tökéletes szolgálatot fog tenni a hadgyakorlat során. Egyedi kialakításának és speciális radarjának köszönhetően, lényegesen különbözik a tengerészgyalogosok Irakban szolgálatot teljesítő MV-22-es típusától.

A légierő Speciális Műveleti Egysége jelenleg összesen 9 darab CV-22-est üzemeltet a hurlburti és a kirtlandi légibázison.

A CV-22-es tesztelései a közelmúltban fejeződtek be, és a légierő mihamarabb szolgálatba kívánja állítani az új repülőeszközöket. Az elődjének tekinthető MH-53 Pave Low helikoptert ebben a hónapban helyezik üzemen kívül.