Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haditengerészeti pilótákat képeznek a kínaiak

Szöveg: JETfly |  2008. szeptember 24. 10:39

Kína a napokban jelentette be, hogy elindult a haditengerészeti pilótáképzés első osztálya a dailani tengerészeti akadémián. A négyéves oktatás befejezése után a pilóták alkalmasak lesznek repülőgép-hordozókon való szolgálattételre is.

A kiképzés hatékonyabbá tétele érdekében, a kínaiak egy hordozó fedélzetét formáló repülőteret is kialakítottak, ahol élethű körülmények között gyakorolhatják a pilóták a megközelítési manővereket és a le- illetve felszállásokat.

Kína tulajdonában van a Kuznyecov-osztályú, félkészen megvásárolt Varjag nevű hajó, ami 2002 óta áll a Dailan hajógyárban. 2008 elején aztán újabb hírek láttak napvilágot az egykori szovjet repülőgép-hordozóról, hiszen új nevet kapott (Shi Lang 83), továbbá kiszivárgott információk szerint az idei esztendő végén már tesztelni kívánják az egységet.

Egyébként nem rejtegetik a hajót, hiszen egy közelben elhaladó főútvonalról tisztán látható a Dailan gyárban állomásozó egység és a rajta végzett munkálatok.

Katonai megfigyelők elmondása szerint az ex-Varjagon folyamatos építési munkálatok figyelhetőek meg. Új festést is kapott már a repülőgép-hordozó, továbbá számos új alkatrész is beszerelésre került az elmúlt időszakban. A kínaiak kapcsolatban állnak orosz vállalatokkal, akik a jelek szerint hasznos információkkal segítik Kínát a Kuznyecov-osztály sajátosságainak megismerésében. Az előzetes tervek szerint 2010-ben szeretnék üzembe helyezni az első repülőgép-hordozót (ami valószínűleg a felújított ex-Varjag lesz), ezért a tengerészeti pilóták képzésére is fokozott figyelmet szentelnek.