Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új helikopterekkel repülhet az USA elnöke

Szöveg: JETfly |  2008. szeptember 24. 10:36

A VH-71 elnöki helikopter program mérföldkövet jelentő eseményhez érkezett szeptember 22-én, hiszen ezen a napon teljesítette első repülését a PP-1, az AgustaWestland yeovili központjában.

A program illetékesei bejelentették, hogy nagy megtiszteltetés ez a nap számukra, hiszen minden az előzetes tervek szerint haladt, és az ütemtervnek megfelelően tudják leszállítani a forgószárnyasokat az amerikai tengerészgyalogosoknak és a Fehér Háznak.

Az amerikai légierő (USAF) október elején fogja leszállítani az első helikoptert egy C-17-es szállítógép segítségével.

A PP-1 az első darab az 5 VH-1 sorozatgyártási helikopterből. Nagy szükség van az új forgószárnyasokra, hiszen az elnöki adminisztráció már régóta tervezte meglévő helikoptereik lecserélését. A gyártás második szakaszában 23 darabot fognak legyártani, megnövelt hatótávolsággal, korszerű navigációs és kommunikációs rendszerekkel, melyek megfelelnek a Fehér Ház követelményeinek. Az új gépek hatékony segítséget fognak nyújtani az elnöknek feladatai rugalmasabb ellátásában.

A jelenleg üzemben lévő elnöki forgószárnyasok közül több már az 1970-es évektől repül. Az előzetes tervek szerint 2017-től évente 3 darabot fognak nyugdíjazni, tehát a flotta leváltása folyamatos lesz. Az AgustaWestland és a Lockheed Martin közösen vesz részt a VH-71 programban, amit további 41 ország 200 beszállítója is támogat. Az AgustaWestland számít napjainkban a világ egyik vezető helikopter-gyártójának. Több mint 100 éves tapasztalattal a háta mögött kiváló minőségű, a kor követelményeinek megfelelő forgószárnyasokat gyárt kereskedelmi, katonai és kormányzati célokra.