Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdik nyolchetes alapkiképzésüket a bevonulók

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. március 16. 16:08

Március 13-án, hétfőn az ország több pontján megérkeztek a bevonulók az alapkiképzésük helyszínére.

bevonulas_cover

MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred

Március 13-án Egységes Alapkiképzési Programra és Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkezők vonultak be az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred három zászlóaljához: Nyíregyházára, Miskolcra és Debrecenbe.

A bevonulás napján az adategyeztetést és a szerződéskötést követően a jelentkezők megkapták a kiképzésükhöz szükséges ruházati felszerelést, majd a beöltöztetés után munka-, tűz- és környezetvédelmi oktatásban részesültek. A következő hetekben az újoncok az alapkiképzés során elsajátítják majd a legfontosabb katonai ismereteket és alaki fogásokat, majd általános lövész alapfelkészítésen vesznek részt. Az alapkiképzés záróvizsgával, majd ünnepélyes eskütétellel zárul, ezután kezdik meg a katonák tényleges szolgálatukat az ország különböző alakulatainál.

Az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezett honvédeknek az alapkiképzés teljesítése után lehetőségük nyílik választani, hogy szakfelkészítésen vegyenek részt műveleti alakulatoknál, vagy helyben a területvédelmi alakulatnál folytassák szolgálatukat. Az Önkéntes Katonai Szolgálat keretein belül a Magyar Honvédség elsősorban azokat a fiatalokat szeretné megszólítani, akik kénytelenek egy időre tanulmányaikat szüneteltetni, vagy valamilyen oknál fogva el kell halasztaniuk tanulmányaik megkezdését. A következő felvételi eljárásig a jelentkezők így lehetőséget kapnak, hogy a honvédség kötelékében helyezkedjenek el. A bevonulók között sokan vannak, akik azért választották az Önkéntes Katonai Szolgálatot, mert a felsőoktatási intézményekbe való továbbtanulás sikeréhez nagyban hozzájárul az ezzel szerezhető plusz pontszám.

Szerző: Szidor Viktória hadnagy
Fotó: Fehértói Mihály tartalékos zászlós, Guczi Emese tartalékos zászlós, Cséti Máté tartalékos őrmester

* * *


MH 4. Területvédelmi Ezred

Március 13-án huszonnégy fő kezdte meg az alapkiképzést az MH 4. Területvédelmi Ezred kötelékében Szegeden és Békéscsabán. A bevonulókat Békéscsabán Lipták József alezredes, Szegeden pedig Nagy László őrnagy köszöntötte, akik ismertették az alapkiképzés napirendi pontjait. A Szegedre bevonultak alapkiképzése Tiszaszigeten zajlik majd. A bevonulás napján a szerződéskötés után a személyügyi tájékoztatót követően az újoncok átvették az egyenruhájukat. A beöltöztetés után munka-, tűz- és környezetvédelmi oktatásban részesültek a leendő honvédek.

A bevonulók változatos életkorral az élet számos területéről érkeztek. Volt, aki az iskolapadból váltott terepszínre, volt, aki külföldi munkavállalását hagyta hátra a haza szolgálatáért. Számos hölgy is magára öltötte az egyenruhát.

A honvédek a következő nyolc hétben alapkiképzésben vesznek részt és sajátítják el azt a tudást, ami a katonai szolgálat ellátás megkezdéséhez szükséges. Az elméleti és gyakorlati felkészítés keretein belül az alaki foglalkozás mellett katonai tereptan, lövészet, harcászati és híradó, jogi-hadijogi, műszaki ismereteket sajátítanak el az újonnan bevonulók. Az alapkiképzés záróvizsgával, majd eskütétellel zárul, ezt követően kezdik meg a honvédek a tényleges katonai szolgálatukat az ország különböző alakulatainál.

Szöveg és fotó: Baranyai Erika Piros tartalékos főhadnagy

* * *

MH 1. Területvédelmi Ezred

Negyvenkilencen kezdték meg a nyolchetes egységes alapkiképzést az MH 1. Területvédelmi Ezrednél március 13-án, hétfőn. A bevonuló állományt Soós Lajos főtörzszászlós, az alakulat vezénylőzászlósa köszöntötte. A főtörzszászlós többek között az összetartás erejéről beszélt a bevonuló katonáknak: „lesz, aki jobb valamiben, lesz, aki kevésbé jó. Támogassák egymást!” – bátorította az újoncokat.

Az ilyenkor kötelező személyügyi tájékoztatással, adatfelvétellel és eligazítással párhuzamosan a negyvenkilenc fős állomány felszerelése is megtörtént, ezt követően a bevonulók közül húszan Gödöllőn, a többiek pedig a fővárosban, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár laktanyájában kezdték meg az alapkiképzést.

A leendő szerződéses és önkéntes tartalékos katonák a következő öt hétben általános katonai ismereteket sajátítanak el: többek között az alakzatban való mozgást, a tereptant, a híradózást, a fegyverkezelést, a harcászati alapokat, de a testnevelés is a mindennapjaik szerves részét képezi. Ezt a kéthetes lövész szakkiképzés követi majd.

Szöveg: Nagy András önkéntes területvédelmi tartalékos törzsőrmester
Fotó: Szekeres Zoltán törzszászlós

Kapcsolódó cikkek