Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevonulás Kaposváron, Nagykanizsán és Pécsett

Szöveg: Szűcs László | Fotó: Kormány Gábor |  2023. március 14. 17:05

Csaknem ötvenen vonultak be március 13-án, hétfőn, az MH 5. Területvédelmi Ezred három kaposvári, nagykanizsai és pécsi zászlóaljaihoz. A leendő szerződéses legénységi állományú katonákkal egy időben az Önkéntes Katonai Szolgálatra (ÖKSZ) jelentkezők is az egységes alapkiképzési programot teljesítik az elkövetkező hetekben.

20230313_KG_kaposvaroksz_008

Kátai Róbert alezredestől, a területvédelmi ezred parancsnokhelyettesétől megtudtuk: nem véletlenül érkeztek egyszerre a laktanyákba a leendő szerződésesek, illetve ÖKSZ résztvevői, alapkiképzésük ugyanis megegyezik az első nyolc hét során.

„Ezt követően válik szét a felkészítés. A szerződésesek az alakulatoknál folytatják a szakfelkészülésüket, az Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkezők pedig választhatnak, hogy maradnak a területvédelmi zászlóaljaknál lövész szakkiképzésre, vagy műveleti besorolású katonai szervezetnél kapják meg az adott alakulat profiljába vágó felkészítést”– mondta Kátai alezredes, hozzátéve: az egységes alapkiképzési programot azért vezették be, hogy minden magyar katona – legyen akár szerződéses vagy tartalékos – ugyanazokat az alapokat sajátíthassa el, s így mindenki ugyanarról a szintről indulva folytathatja a kiképzését.

20230313_KG_kaposvaroksz_012

Az újoncok – az ezred mindhárom zászlóaljánál – a katonai szervezetekkel megkötött szerződések aláírását követően megkapták egyenruháikat, s már a délutáni órákban megkezdődtek számukra a foglalkozások.

Az ÖKSZ egyik hozadéka a 16, 32 vagy 64 plusz pont a felsőoktatásba való jelentkezésnél. A 16 ponthoz a nyolchetes alapkiképzés után helyben, a területvédelmi köteléknél alap lövész szakfelkészítésen kell részt venni, 32 pont egy műveleti besorolású alakulatnál, szakkiképzésben való részvétel után jár, a 64 ponthoz pedig további fél év szolgálat szükséges, amelyet szintén műveleti besorolású alakulatnál kell teljesíteni.