Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a zászlóalj összekovácsolása

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételetei |  2021. október 15. 7:19

Zászlóalj szintű harcászati foglalkozásokat tartottak október elején a NATO CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units – Szárazföldi Parancsnokságok és Egységek Harckészültségének Értékelése) ellenőrzésre készülő MH Közepes Lövészdandár 3. Lövészzászlóaljának katonái.

Zászlóalj_összekovácsolás (12)

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj bázisán megalakított alegység a zászlóalj összekovácsolásával folytatta a felkészülést az ellenőrzésre.

A felkészülés során a zászlóalj vezetési pontjának telepítését követően, egy kidolgozott harcparancs alapján kezdte meg a zászlóalj törzse az alárendelt alegységeinek vezetését és irányítását. A zászlóalj szintű feladatok ellátása érdekében, minden alárendelt század külön harcfeladat szerint tevékenykedett a helyőrséghez tartozó gyakorlótereken.

Zászlóalj_összekovácsolás (17)

A zászlóalj alaprendeltetéséből eredő feladatok határozzák meg a századok feladatrendszerét. Ebből adódóan az egyik század - harcászati feladatokkal egybekötött - éleslövészetet hajtott végre a dóci lőtéren. A másik század a számára kijelölt körlet felderítését és elfoglalását gyakorolta Sándorfalva térségében, amely során az erdős terület átvizsgálására került a hangsúly. Ezzel egy időben pedig, a harmadik század a mögöttes terület biztosítási feladataiban vett részt. A századok a kiképzési feladatok elvégzését követően cserélték a feladatokat és a helyszíneket is.

Zászlóalj_összekovácsolás (9)

Nagy Attila őrnagy, a zászlóalj parancsnokhelyettese elmondta: a zászlóalj teljes egészében működik, mindenki végzi a saját feladatát, tehát a törzs irányítja az alegységeket, akik a kiadott harcparancsok szerint tevékenykednek. „Az értékelési mutatók alapján a századok felkészültek a kapott feladatok ellátására. Nyilván vannak kisebb hibák, lehet még egy kicsit tovább fejlődni. Ezek ellenére a zászlóalj jelenleg olyan szinten áll, hogy a CREVAL ellenőrzés során végre tudja majd hajtani a kapott feladatokat” - hangsúlyozta a parancsnokhelyettes.

Az MH Közepes Lövészdandár, 3. Lövészzászlóaljának ellenőrzése a tervek szerint két hét múlva kezdődik.

Kapcsolódó cikkek