Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdte nagyszabású hadgyakorlatát Dél-Korea

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 27. 16:31

Nagyszabású, több mint 200 ezer katonát megmozgató hadgyakorlat kezdődött február 27-én, hétfőn Dél-Koreában, miközben az északi országrész „szent háborúval” fenyegetőzött arra az esetre, ha megsértik a határait.

A dél-koreai vezérkar szóvivőjének közlése szerint a március 9-ig tartó manőverekben 200 ezer dél-koreai és 2100 amerikai katona vesz részt. Utána a tervek szerint kombinált tengeri, légi és szárazföldi gyakorlat következik április 30-ig.

Kim Dzsong Un, a kommunista észak új vezetője a vasárnapi jelentések szerint katonai alakulatokat szemlélt meg a határ térségében, ott ahol 2010-ben az északi tüzérség tüzet nyitott egy déli szigetre, és megölt négy embert, súlyos nemzetközi válságot okozva.

A Key Resolve gyakorlatot évek óta megrendezik, és a Dél hangsúlyozza védelmi jellegét, az Észak viszont agresszívnak, „burkolt hadüzenetnek" tartja.

A fokozott feszültség miatt Dél-Korea megerősítette hírszerző és lehallgató szolgálatai tevékenységét. Mozgósították az összes U-2-es és RF-4-es felderítő repülőgépet, és készültségbe helyezték az F15K típusú harci repülőgépeket – jelentette a Yonhap hírügynökség.

A hadgyakorlatra ausztrál, brit, dán, kanadai, norvég megfigyelők érkeztek.