Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megnövekedett európai terrorveszély?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 5. 7:36

A brit külügyminisztérium megnövekedett terrorveszélyre figyelmeztette vasárnap a Franciaországba és Németországba utazó állampolgárokat. A veszély szintje eddig „általános” volt, és ez módosult „magas” fokozatra. Röviddel korábban az Egyesült Államok adott ki hasonló figyelmeztetést Európára vonatkoztatva.

Theresa May brit belügyminiszter az otthoni fenyegetettség szintjét „komolynak" minősítette, de nem emelte meg. A külügyminisztérium konkrét okot nem jelölt meg.

A német belügyminisztérium szóvivőjének vasárnapi közlése szerint Németországban semmi sem utal küszöbönálló merényletre, és nincs ok arra, hogy módosítsanak a veszélyfokozaton.

Hasonlóan nyilatkozott az osztrák belügy szóvivője, Rudolf Gollia, megjegyezve, hogy 2001. szeptember 11. óta számolnak „lappangó fenyegetéssel". Utalt az osztrák hatóságok egy korábbi közlésére, miszerint nyár óta Ausztriában is felmerült a terrorfenyegetés, és ennek megfelelően hoztak intézkedéseket, továbbá céloztak arra, hogy a közép-ázsiai országokban nem tesznek különbséget Németország és Ausztria között, erre a régióra mint német ajkúra tekintenek.

A cseh rendőrség az amerikai figyelmeztetés hatására fokozta a biztonsági intézkedéseket Prága nemzetközi repülőterén, és „néhány stratégiai intézménynél" az országban.