Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megnyitotta kapuit a Nemzeti Atlétikai Központ

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kormány Gábor és Kertész László |  2023. június 17. 17:25

Családi sportnap keretében vehette birtokba a főváros új sport- és szabadidőparkját a nagyközönség. A megnyitón a létesítmény kivitelezői átadták a stafétát Schmidt Ádámnak, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárának, aki jelképesen továbbadta azt a magyar atléták képviselőinek, Takács Boglárkának és Baji Balázsnak június 17-én, szombaton. Az új létesítmény ad otthon az augusztus 19. és 27. között megrendezendő atlétikai világbajnokságnak.

A megnyitón Schmidt Ádám kiemelte: „egészen hihetetlen belegondolni abba, hogy néhány évvel ezelőtt itt egy elzárt ipari terület volt. Most pedig itt állunk Kelet-Közép-Európa legcsodálatosabb, legmodernebb atlétika stadionja előtt. Kijelenthetjük tehát, hogy a sportok királynője megkapta a koronát.” Az államtitkár köszönetet mondott többek között Ferencz Marcel tervezőnek, a konzorciumnak és a megvalósításban résztvevő dolgozóknak.

A világbajnokság kormánybiztosa hangsúlyozta: a világbajnokságra több mint kétszáz ország kétezer versenyzője nevezett, továbbá száz országból, százezer szurkoló érkezik Budapestre. A magyar embereket biztatta, hogy a világbajnokság után vegyék birtokba a 10,5 hektáros parkot, hiszen nemcsak a világbajnokságnak, hanem a magyar emberek számára is épült a Nemzeti Atlétikai Központ és Szabadidőpark.

20230617_KG_atletikaivb_stadionnyito_007

Az átadót a hagyományos protokoll esemény helyett izgalmas, sportprogramokkal teli családi nap keretében rendezték meg. A látogatóknak lehetőségük volt 2300 és 4500 méteres távú futóversenyre jelentkezni, de természetesen elsősorban nem az eredmény, hanem a részvétel számított. Azonban minden vállalkozó szellemű futó jól járt, ugyanis ötven százalékos kedvezményre feljogosító kupont kaptak ajándékba, amelyet jegyvásárláskor tudnak beváltani.

Köztudott, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a katonaság és a sport szorosan összefügg egymással, hiszen a sportos életmód és a jó fizikum a Magyar Honvédség berkein belül alapvető követelmény. Nem véletlen tehát, hogy a haderő is képviselte magát a megnyitón. Többek között Polaris-al, szimulátorokkal, robotkutyával, akadálypályával, egészségszűréssel, testösszetétel-vizsgálattal és táplálkozási tanácsadással is várták az érdeklődőket.

20230617_KG_atletikaivb_stadionnyito_028

Az MH Sportszázad sátrában olimpiai és világbajnoki érmeket vehettek közelebbről szemügyre a sport iránt érdeklődők, valamint lehetőségük volt egy sport témájú kvízt is kitölteni. A nap egyik leglátványosabb részeként az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár díszelgői kápráztatták el bemutatójukkal a közönséget.

Az MH Ludovika Zászlóalj, Papp László alezredes, megbízott zászlóaljparancsnok vezetésével alakzatban teljesítette a nap első távját. A zászlóaljhoz csatlakozott Rozs Gergely hadnagy, a toborzókampány egyik arca is. „A katonának mindig mindenre készen kell állnia. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a mindennapos testnevelés, a sport elengedhetetlen” – nyilatkozta a hadnagy.

Címkéksport
Kapcsolódó cikkek