Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megsebesült húsz KFOR-katona Észak-Koszovóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 24. 17:07

A nemzetközi békefenntartó erők (KFOR) húsz katonája sebesült meg az észak-koszovói Dudin krs falu közelében, amikor november 24-én, csütörtökre virradóra megkísérelték felszámolni az egyik úttorlaszt – jelentette be Uwe Nowizki, a KFOR szóvivője, hozzátéve: két katona súlyosabban megsebesült.

A békefenntartók az akció során eltávolították a tiltakozó észak-koszovói szerbek által korábban felállított beton útakadályok egy részét. Válaszként erre a szerbek újabb, két és fél méter magas úttorlaszt létesítettek Zvecan közelében.

A KFOR katonái ekkor könnygázt vetettek be, hogy szétoszlassák az útakadályokat létesítő szerbeket, akik közül többen gázálarcot viseltek. A helyszínre érkeztek az észak-koszovói mentőegységek is.

A békefenntartók éjjel fél kettő tájban visszavonultak Kosovska Mitrovica déli negyede felé.
Hajnali két óra tájban a Kosovska Mitrovica és Leposavic között fekvő Dudin Krsnél felemelt újabb szerb úttorlasznál már csak a polgárok egy kisebb csoportja maradt.

Radenko Nedeljkovic, a kosovska-mitrovicai körzet elöljárója csütörtökön úgy foglalt állást, hogy a KFOR éjszakai akciója egyoldalú lépés volt „és erődemonstrációként értékelhető". Emlékeztetett arra, hogy szerdán az észak-koszovói szerbek megbeszélést folytattak a KFOR képviselőivel és ezen a találkozón jelen voltak a koszovói ENSZ-közigazgatás (UNMIK), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európai Unió rendőri és igazságügyi missziójának (EULEX) a képviselői is.

Fotó: www.nato.int