Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mégsem telepítenek orosz rakétarendszert Kubába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. november 11. 8:23

Moszkva és Havanna nem tárgyal orosz rakétavédelmi rendszer kubai telepítéséről – közölte a kubai külügyminiszter az orosz fővárosban.

Felipe Pérez Roque, aki az orosz törvényhozás felsőházának alelnökével, Alekszandr Torsinnal folytatott megbeszélést, kedden pedig Szergej Lavrov külügyminiszterrel találkozik, sajtóértekezletén hangsúlyozta: az orosz-kubai együttműködés minden téren fejlődik, és nem irányul harmadik ország ellen.

Pérez Roque elismerte Oroszország jogát arra, hogy megfelelően válaszoljon – mint fogalmazott – a NATO és az Egyesült Államok részéről megnyilvánuló agresszióra. Cáfolta azonban annak lehetőségét, hogy Oroszország rakétavédelmi rendszert telepíthetne az Egyesült Államok közelében fekvő karibi szigetországba – hasonlót ahhoz, amilyet Washington az amerikai rakétavédelmi rakétarendszer kiterjesztéseként Kelet-Európába kíván telepíteni -, illetve hogy Moszkva felújíthatná kubai katonai jelenlétét.

A kubai külügyminiszter szólt arról is, hogy Havanna a szigetországgal kapcsolatos amerikai külpolitika felülvizsgálatát reméli, tekintettel arra, hogy Barack Obama demokrata párti jelöltet megválasztották az Egyesült Államok elnökévé. Pérez Roque emlékeztetett arra, hogy Obama a változások ígéretére alapozta választási kampányát.

A kubai politikus felszólította Washingtont, hogy törölje el a szigetországgal szemben (több évtizede) hatályban lévő gazdasági szankcióit, és zárja be a kubai területen, Guantánamóban működő haditengerészeti támaszpontját (ahol börtöntábort alakítottak ki terroristagyanús személyek őrzésére).