Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtiltotta a rakétatámadásokat a Hamász?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. október 11. 8:03

Egy palesztin csoport állítása szerint a Gázai övezetet irányító Hamász megtiltotta, hogy a csoport tagjai rakétákat lőjenek ki Izrael területére. Az Iszlám Dzsihád tagjait az elmúlt hónapban három ízben is megakadályozták a Hamász emberei abban, hogy rakétákkal álljanak bosszút a Gázai övezetet ért izraeli ágyúzásért.

A Dzsihád állítása szerint a Hamász betiltotta a csoport egy tervezett nagygyűlését, továbbá letartóztatta két tagját. Utóbbi lépésre egy észak-gázai mecset ellenőrzése miatti vita szolgáltatott ürügyet a Hamásznak.

Utóbbi szervezet, amely a kilenc hónappal ezelőtti gázai háború idején több száz rakétát lőtt ki Izrael irányában, ám azóta szünetelteti a támadásokat, hogy lehetővé tegye az övezet infrastruktúrájának helyreállítását, nyomban cáfolta az Iszlám Dzsihád állításait.

“Szó sincs tűzszünetről a megszállókkal, akik továbbra is bűnöket követnek el népünk ellen. Ennélfogva nem állítottuk le, és nem is fogjuk leállítani az ellenállást" – jelentette ki egy Hamász-szóvivő.

A radikális iszlamista szervezet, amely 2006 nyarán ragadta magához a Gázai övezet feletti uralmat, nem ismeri el a zsidó államot. Mindazonáltal értésre adta, hogy hajlandó a tartós tűzszünetre Izraellel. Ezen kívül egyiptomi és német közvetítéssel tárgyalásokba bocsátkozott Jeruzsálem képviselőivel egy évekkel ezelőtt elrabolt izraeli katona sorsáról. A Hamász hajlandónak mutatkozik elengedni Gilád Salitot, ha Izrael cserében szabadon bocsát több száz bebörtönzött palesztint.

Címkékrakéta