Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem létezik a Caracas-Teherán atomtengely?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. október 11. 8:09

Venezuela tagadta, hogy atomügyben együttműködne Iránnal. Az irániak azt segítenek felderíteni, hogy országunknak milyen érckincsei vannak. Nemcsak uránt keresünk, hanem tantált, aranyat, gyémántot, foszfátot, titánt, ólmot is – mondta Jesse Chacón tudomány- és technológiaügyi miniszter.

“Az egyetlen ország, amellyel atomenergiai együttműködési megállapodásunk van, Oroszország. Atombomba előállítása nem érdekel minket. Ha találunk uránt, azt mi hasznosítjuk villamos áram termelésére" – mondta caracasi sajtóértekezletén.

Venezuela és Oroszország tavaly novemberben kötött megállapodást az atomenergia békés célú felhasználásának fejlesztéséről.

Hugo Chávez venezuelai elnök szeptember eleji iráni látogatásán bejelentette: országa tervezi, hogy iráni segítséggel felépít egy “nukleáris falut", mert a venezuelai népnek a jövőben békés céllal számolnia kell ezzel a rendkívüli természeti kinccsel.

A nyugati nagyhatalmak azt gyanítják, hogy Irán titkokban atomfegyver birtoklására törekszik. Teherán tagadja ezt a vádat. Venezuela Irán fontos latin-amerikai szövetségese, és számos ipari és pénzügyi együttműködési megállapodást kötött már vele.