Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálibok törtek be a pakisztáni hadsereg főhadiszállására

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. október 11. 8:11

Túszokat ejtettek az iszlamista tálib mozgalom fegyveresei a pakisztáni hadsereg ravalpindi főhadiszállásán, miután egy vakmerő akcióban behatoltak az épületegyüttesbe. A behatoláskor vívott heves tűzharcban tíz ember, hat katona és négy támadó halt meg.

Az elesett katonák között van egy dandártábornok és egy alezredes is, akik a rajtaütés pillanataiban éppen áthaladtak a bejárati kapun.

A hadsereg egyenruháját viselő, automata fegyverekkel és kézigránátokkal felfegyverzett támadók közül néhánynak sikerült bejutnia az erődítményszerű épületegyüttesbe, és a katonáknak még fél nappal az indcidens kezdete után sem sikerült onnan kifüstölniük őket.

A hadsereg szóvivőjének, Athar Abbasznak az elmondása szerint “négy vagy öt" támadó 10-15 katonát ejtett túszul a főparancsnokság főbejárata közelében lévő egyik épületben. Mint mondta, a szóban forgó épületből nincs átjárás a pakisztáni titkosszolgálatok ott lévő hivatalába, és a túszul ejtett katonák között nincsenek magas rangú katonai vagy titkosszolgálati vezetők. A különleges erők körbevették az épületet.

A pakisztáni média híradásai szerint a tálibok magukra vállalták a mostani támadást is. Rehman Malik belügyminiszter pedig megerősítette, hogy a folytatódó terrortámadások csak megerősítik a kormány elszántságát a tervezett dél-vazirisztáni offenzíva megindítására. Legutóbb pénteken egy zsúfolt pesavári piacon történt öngyilkos merénylet, amelynek következtében 50 ember meghalt, és 140 megsebesült.

CímkékNATO