Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megváltozott felépítés, változatlan feladatrendszer

Szöveg: Márton Boglárka hadnagy | Fotó: archív felvételek |  2021. március 19. 9:26

Megújult szervezeti felépítéssel folytatja tevékenységét az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság. Az országos illetékességű szervezet feladatrendszerében nem történt változás, így az ügyfelek semmit sem érzékelnek majd a strukturális átalakításból.

A parancsnokság vezetési-irányítási rendszerében bekövetkezett változást a honvédségi adatkezelésről és a honvédelmi kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos katonai igazgatási feladatokról szóló 2013. évi XCVII. törvény módosítása indokolta. Az átalakítást hosszas előkészítő munka előzte meg, amelynek eredményeként hét Hadkiegészítő és Toborzó Központ, valamint húsz Hadkiegészítő és Toborzó Iroda jött létre. A központok középszintű szakmai irányító szervként az alárendeltségükbe tartozó megyei irodák működéséért felelnek, rajtuk keresztül valósul meg a megyei hadkiegészítési szervek szakmai vezetése. A cél és elvárás, hogy az átalakítás még magasabb színvonalú szakmai tevékenységet megalapozva biztosítsa a gördülékeny feladatellátást.

Szűcs Imre ezredes

Szűcs Imre ezredes, az alakulat parancsnoka elmondta: valamennyi szakterület érintett, így a katonai igazgatás, a toborzás, a szociális gondoskodás, valamint a honvédelmi nevelés és a hadisírgondozás koordinálása is regionális szinten valósul meg. A központok szolgálati alárendeltségébe mindenhol három megyei hadkiegészítő és toborzóiroda került, kivéve a Pest megyei központot, amelyhez két iroda tartozik.

Az új felépítés a parancsnokság és a megyei végrehajtó alegységek munkáját is segíti: a parancsnokság közvetlenül a hét központ számára szab feladatokat, amelyeket a központok vezetésével, ezáltal a regionális és helyi sajátosságok figyelembevételével teljesítenek. „A megyei hadkiegészítő és toborzóirodák hatásköre megmarad, vagyis az őket érintő kérdésekben továbbra is rendelkeznek döntési jogosultsággal” - hangsúlyozta Szűcs ezredes.

A toborzóirodák minden megyében új megnevezéssel, azonban a megszokott helyszínen és ügyfélfogadási időben működnek tovább, telefonos és elektronikus elérhetőségeik változatlanok.

toborzás_archív