Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mentés magyar segítséggel

Szöveg: MH PRT-12 sajtótiszt |  2012. március 18. 13:17

Három napon keresztül tartottak a mentési munkálatok Afganisztán egyik legfontosabb és legforgalmasabb kereskedelmi útvonalán. Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport katonái is részt vettek a katasztrófa-elhárítási munkálatokban.

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) felelősségi területén található Salang hágón halad át Afganisztán egyik legfontosabb és legforgalmasabb kereskedelmi útvonala, amely az ország északi részét köti össze az afgán fővárossal, Kabullal. A Hindukus hegységen átvezető alagutat három-négyezer méter magas hegyek övezik. Bár már március van, a tavasz még várat magára. A hegyekben a napok óta tartó havazás komoly lavina-omlásokat idézett elő, amelyben három afgán életét vesztette, tizenketten pedig megsérültek. Az utak járhatatlanná váltak, a forgalom leállt, a kamionok több kilométer hosszan vesztegeltek a hó fogságában arra várva, hogy folytathassák útjukat. A közlekedési akadályok mielőbbi felszámolása fontos volt, mert közeleg március huszonegyedike, amikor ezrek kelnek útra, hogy meglátogassák régen látott rokonaikat és együtt ünnepeljék az afgán újévet és a tavasz első napját.

A Salang hágóért felelős őrség – több mint négyszáz fő – váltásokban, megfeszített tempóban próbálta megtisztítani az utakat a folyamatosan legördülő hótömegtől, valamint helyrehozni az okozott károkat. A kemény munka ellenére a helyzet napra-napra súlyosbodott, ezért az afgán őrség parancsnoka, Mohamed Rejeb tábornok március 12-én elsőként a magyar Tartományi Újjáépítési Csoporttól kért segítséget – elsősorban egy buldózert -, amely megkönnyítette a mentési munkálatokat. A technikai eszköz mellett a kontingens táborában mintegy kétszáz liter üzemanyaggal tankolták fel Pol-e Khumri város kórházának mentőautóit, amelyek folyamatosan szállították a hágónál megsérült civileket.

Az MH PRT-12. katonái sem tétlenkedtek: több mint ötven magyar katona két napon keresztül szállított a száztíz kilométerre lévő hágóhoz ezer adag gyors fogyasztású készételt, ötszáz kilogramm száraz élelmiszerbálát, amely lisztet, étkezési olajat, rizst, négyezer palack ivóvizet, valamint ötszáz darab takarót tartalmazott a hágónál dolgozók és az utak mentén rostokoló, autóikban bennragadt emberek számára. A segítségnyújtáson túl a mentésbe bekapcsolódott Nemzetközi Erők (ISAF) tevékenységének irányításáért is a magyar kontingens volt a felelős.

A három napon keresztül – hóban, fagyban – végzett kemény munkának köszönhetően végül megindulhatott a forgalom az utakon, a Salang-hágó átjárhatóvá vált – köszönhetően az afgán katonai, rendőri szerveknek, az ISAF erők (német, svéd, magyar, amerikai) összefogásának és a sikeres koordinációnak. A nemzetközi erők részvétele a katasztrófa-elhárítási munkákban a helyi és a tartományi lakosság körében egyaránt elismerést váltott ki, és tovább erősítette a magyar katonák tevékenységének pozitív megítélését.