Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merénylet a thaiföldi mozgalom vezetője ellen

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 17. 8:26

Fegyveres támadók súlyosan megsebesítették a thaiföldi “sárga inges” mozgalom vezetőjét péntekre virradóra Bangkokban – közölte a rendőrség.

Szondhi Limthongkulnak a jobb halántékán fúródott a koponyájába egy lövedék, ezen kívül a vállán érte lövés, egy golyó pedig a szemöldökét súrolta, miután egy benzinkútnál a támadók tüzet zúdítottak autójára. A mozgalom vezetőjét kórházba szállították és sikeres műtétet hajtottak végre rajta. Az orvosok szerint állapota súlyos, de nem életveszélyes.

A Szondhi Limthongkul által alapított Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) állt a fő bangkoki repülőtereket tavaly egy héten át blokád alatt tartó tiltakozó akció mögött. A royalista mozgalom tavaly az év nagy részében tüntetett, követelve, hogy a hatalomból 2006-ban kiszorított, jelenleg önkéntes külföldi száműzetésben élő Thakszin Sinavatra volt kormányfő politikai szövetségesei távozzanak az akkori kormányból.

A “sárga ingesek" nem vettek részt a jelenlegi, Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök vezette kormány ellen tartott, erőszakba torkolló múlt heti megmozdulásokon, amelyeket riválisaik, Sinavatra “vörös inges" hívei tartottak.

A “sárga ingesek" monarchisták, katonák, városlakók, mind a jelenlegi kormány támogatói, akik szemben állnak a “vörös inges" falusi tömegekkel.

Címkéklőtér