Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újraindult a nagyüzem a simontornyai lőtéren

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. április 17. 6:45

A Magyar Honvédség 54. Légtérellenőrző Ezredének bajnokságával beindult a november végéig tartó szezon a simontornyai lőtéren. A bázis üzemeltetői folyamatosan lehetőséget biztosítanak más katonai szervezeteknek lövészeteik megrendezéséhez, és május végén sor kerülhet a nagy eseményre, az MH lőbajnokságra is.

Áprilisban a reggelek még meglehetősen hűvösek, de később a résztvevők kaptak egy kis ízelítőt a forró lőtéri hangulatból. Az ezred 2009. évi lőversenyét az Magyar Honvédség versenykiírásának megfelelően rendezte meg. A lőversenyre nyolc csapat nevezett: egy csapatban minimum hat férfinak, ebből három senior korúnak és a férfiakon kívül még három női versenyzőnek kellett lennie. A csapatok az ország távoli helyőrségeiből érkeztek a lőtérre.

A megnyitót és a biztonsági szabályok ismertetését követően indulhatott az érdemi munka. A terveknek megfelelően 9 órakor kezdődtek el a versenyek, a gépkarabély 5+10+10 lövészettel.

A verseny a továbbiakban az előre meghatározott rendben folyt. A pisztolylövészetnél az értékelések gyorsasága miatt felpörögtek az események. Most már érdemes volt a csapatvezetőknek több időt eltölteniük az eredmény jelzőtábla előtt, és számolgatni a csapat dobogós esélyeit. A versenybíróság is állta a felgyorsult versenyt, az eredmények azonnal feldolgozásra kerültek és a lőlapok is rövid időn belül ott voltak  a versenyzők közelében. És újra jöttek a reklamáló csapatvezetők. Volt, aki dupla lövést látott versenyzője lőlapján, volt, aki egy nagyobb értékű köregységért igyekezett lobbizni pártfogoltjának. A versenybíróság végül ezt a rohamot is állta és következett a lőversenyek királya, a párbaj lövészet.

A párbajkifutások eredményei nagyon vegyes képet mutattak. Néhány esetben született egy-egy figyelemre méltó, 27 másodperces győzelem, de akadt olyan kifutás is, ahol két percen felül teljesítettek csak a csapatok. Végül megszületett a győzelem, a párbajban verhetetlennek a híradó zászlóalj csapata bizonyult.

 

Gépkarabélyosaik még egy kicsit gyengélkednek, de hozták az idény elejei formájukat. A pisztolyos senior fiúk már kezdik is látni a céltáblát. Az első helyezett, Juhász Árpád zászlós lőtt ugyan egy úgynevezett „luftot", így a 20 értékelt lövésből csak 180 köregységet ért el, de a 2. és 3. helyezett is felette volt a 170 köregységnek. 

A fiataloknak közül viszont az első három helyezett alig lőtte meg a 160 feletti köregységet. Nőknél pisztolyban Karácsony Jánosné főtörzsőrmester, alias „Mama" 173-as köregységet ért el, ami egy MH versenyen már értékelhető eredmény.

A verseny zárásakor Zentai László alezredes, ezredparancsnok-helyettes kiemelte, hogy az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred – mint az MH bajnokság a rendezője – szeretettel várja a jövő hónapban Simontornyára az ország katona lövészeit.