Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Robbantani mindenki tud, de van, aki többször is”

Szöveg: Palotás Levente<br /> |  2009. április 17. 10:52

Befejeződött a PRT-7 felkészülésének első fázisa, az egyéni felkészítés az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál. Az első ütem záróakkordjaként az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj tűzszerészei tartottak kiképzést az Afganisztánba készülő katonáknak.

Mint a címben szereplő tűzszerész jelmondat is utal rá, a robbanóeszközökkel való munka, egyáltalán nem „gyerekjáték", elég ha egyszer hibázik az ember és ez akár az életébe is kerülhet. Ennek megfelelően a kiképzők maximálisan kihasználták a kiképzésre rendelkezésre álló időt, mélyreható ismereteket adtak át a katonáknak, valósághű helyzetekben gyakoroltatták az állományt és megosztották afganisztáni tapasztalataikat a felkészülőkkel.

A műszaki kiképzés szerepéről és felépítéséről Horváth Csaba százados, tűzszerész kiképző tiszt elmondta, hogy Afganisztánban jelenleg az egyik legnagyobb veszélyforrás a katonákra nézve a rengeteg elhagyott robbanásveszélyes hadi eszköz, akna, tüzérségi lőszer, illetve az úgynevezett improvizált robbanóeszközök (IED).

1595886058
Ez utóbbiakat „házilag" készítik az afgán központi hatalommal, valamint a nemzetközi erőkkel szembenálló csoportok.
Ezek az okok indokolják a magas óraszámú műszaki kiképzést, amelynek keretében a katonák először részletes elméleti oktatás kapnak arról, hogy a műveleti területen milyen aknákkal és improvizált robbanóeszközökkel találkozhatnak, illetve milyen árulkodó jelekről következtethetnek az ilyen jellegű eszközök telepítésére, alkalmazásának veszélyére.

Ezt követi az elméleti oktatásra épülő gyakorlati képzés. Például – ennek egyik mozzanataként – a katonák azt kell imitálniuk, hogy gyalogos járőrben egy aknaveszélyes területre tévednek, ahonnan – maguk előtt a talajt szúróbotozással átvizsgálva – önállóan kell kijutniuk, illetve sebesült társukat kimenteniük. Ezen a foglalkozáson a tűzszerészek a járőr útvonalát valóban „aknásítják" és az aknák esetleges felrobbanását hang- és füstjelző gránátok működése szimulálja. Így a katonák átélik, hogy mi történik, ha nem a tűzszerészek utasításai szerint hajtják végre a feladatokat, vagy ha valamilyen hibát követnek el, akkor az milyen következményekkel jár.

1595886059
 

A kiképzés bemutatása mellett Horváth százados azt is elmondta, hogy Afganisztánban, a magyar kontingensben egy külön tűzszerész részleg szolgál, az ő feladatuk a PRT tűzszerész támogatása. Így a többi katona csak rendkívüli helyzetben találkozhat robbanóeszközökkel, de természetesen erre is fel kell készülni.
Az aknák, fel nem robbant lőszerek, improvizált robbanóeszközök hatástalanítása, megsemmisítése, illetve robbanás esetén a helyszínelés a tűzszerészek feladata. Ehhez a legmodernebb eszközök állnak rendelkezésükre, többek között egy ANDROS típusú nehéz tűzszerész robot, ami lehetővé teszi, hogy a nélkül hatástalanítsanak egy robbanóeszközt, hogy emberéleteket kelljen kockáztatniuk. Emellett még a részlegben kutyás tűzszerészek is dolgoznak, akik a táborban a beléptetés során robbanóanyag keresésével járulnak hozzá a bázis biztonságának szavatolásához.