Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merénylők leleplezésére képeznek ki afgán katonákat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 21. 7:16

Afgán katonák százait képezi ki az elhárítás arra, hogy megvédje az afgán és koalíciós erőket az ellenséges szándékú rendőrök és katonák, valamint az ő egyenruhájukba bújt ellenállók támadásaitól. A programban részt vevők száma az év végéig várhatóan a kétszeresére nő, s erre sürgős szükség is van, tekintve, hogy a csaknem naponkénti ilyen támadások péntek óta öt NATO-katonának, az afgán biztonsági erők kilenc tagjának és egy tolmácsnak a halálát okozták. A felkelők jelképes győzelme volt, amikor egy afgán katonai egyenruhát viselő férfi bejutott a védelmi minisztérium központjába, s lelőtt két afgán katonát.

A tálibok azt remélik, hogy a támadásokkal alááshatják a bizalmat a koalíciós és az afgán erők között, amely utóbbiak egyre inkább részt vesznek közös akciókban, készülve arra, hogy a tervek szerint 2014-ig átveszik a biztonsági ügyek irányítását. Tavaly 10 400 ilyen közös művelet volt, míg az azelőtti évben még csak 530.
Meggyőződve arról, hogy a felkelők egyre több értesülést szereznek a biztonsági erők hadmozdulatairól, afgán védelmi tisztségviselők a múlt év végén az Egyesült Államok vezette koalícióhoz fordultak, kémelhárítási képzést kérve magas rangú katonák számára.

1595917520
Az amerikai és francia erők eddig 220 afgán katonát képeztek ki arra, hogy felderítsék a lehetséges tálib beszivárgókat, a hadsereg soraiban lévő elégedetlen katonákat és más olyan körülményeket, amelyek a támadásokkal szemben sebezhetőbbé tehetik a fegyveres erőket – mondta William Caldwell amerikai altábornagy, a NATO afganisztáni kiképző missziójának parancsnoka. A cél az, hogy 445, elhárításra kiképzett katona álljon rendelkezésre az év végén.
2009 márciusa óta a koalíció húsz olyan incidenst jegyzett fel, amelyben az afgán biztonsági erők egy tagja vagy az ő egyenruhájukat viselő személy koalíciós katonák halálát okozta. A koalíció 36 katonája halt meg ezekben. Azt nem tudni, hogy a 282 ezer főnyi afgán biztonsági erőkben hányan vesztették életüket.
Az adatokat a koalíció három hírszerző tisztje közölte, neve elhallgatása mellett. Mint mondták, a húsz incidens felében afgán rendőrnek vagy katonának öltözött be valaki. Ilyen uniformisok könnyen beszerezhetők kabuli üzletekben, és a belügyminisztérium éppen most készül lecsapni az illegális egyenruhapiacra.

A másik tíz esetet harc közben támadt stressznek vagy más okoknak tulajdonították a tisztek. Hangsúlyozták: eddig nincs olyan megbízható információ, hogy egy lázadót parancsnoka utasított volna a hadseregbe való belépésre támadások végrehajtása céljából.
Abdul-Hádi Hálid volt belügyminiszter-helyettes, védelmi elemző szerint az utóbbi idők támadásai a hírszerzés gyöngeségét jelzik. „Nem tudják kideríteni, mi folyik valójában, és nem tudnak értesüléseket adni a vezetőknek – mondja. – A miniszter még a saját épületét sem képes megvédeni. Hogyan juthatott be egy terrorista a minisztériumba? Kellettek valakik, akik segítenek neki, hogy eljusson majdnem a miniszter irodájáig."
A hadseregbe jelentkezők igazolványt kapnak, s levelet kell bemutatniuk két idősebb falubelitől, akik igazolják személyazonosságukat és azt, hogy miért akarnak az afgán biztonsági erőkben szolgálni. Felvételkor ellenőrzik, szerepelnek-e a bűnügyi nyilvántartásban, egészségügyi és drogvizsgálaton is átesnek – ez utóbbiakon mintegy hat százalékuk kihullik. Biometrikus adatokat is felvesznek róluk.
Caldwell mindezek ellenére elismeri, hogy egyesek, akik még a szigorúbb ellenőrzési rendszer 2009 végi bevezetése előtt kerültek a fegyveres erők kötelékébe, veszélyt jelenthetnek.

Fotó: www.isaf.nato.int