Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mezőségi táncok a Várban

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. július 28. 7:01

Idén is zajlanak a táncestek a Budai Várban. A Nemzeti Táncszínház minden nyáron a történelmi múltat sugárzó Karmelita Udvaron rendezi meg táncestjeit, ahol most is változatos programmal várják a közönséget. Az előadásokon láthatóak néptánc, balett, tangó és flamenco is, a műfajok kiválóságainak előadásában. Július 26-án, kedden este a Honvéd Táncszínház lépett fel telt ház előtt, hatalmas sikerrel.

1595922326
A rendező-koreográfus, Zsuráfszky Zoltán és „lányai-fiai" ismét bebizonyították, hogy mennyire az egyénen, a táncos személyiségének varázsán múlik egy-egy darab sikere. Nekik köszönhetően felemelő előadást láthattak ezúttal is a nézők.

Mert akármennyire is patakokban folyt a víz a fellépőkről már a harmadik, negyedik tánc után, produkciójuk nemhogy nem volt izzadságszagú, hanem mindvégig az volt érezhető, hogy az előadók mennyire élvezik, szeretik azt, amit tesznek. Közelről igen jól láthatóak voltak azok az összekacsintások, biccentések, apró fricskák, elismerő gesztusok, amelyek csakis egy igazi, vérbeli együttes tagjaira jellemzőek.

Ezúttal is bebizonyosodott, a Mezőség kultúrája olyan kincs, amely méltó arra, hogy ilyen produkciókban éljen tovább és maradjon meg a következő generációk örömére is, hiszen Európában egyedülálló, különleges érték a mezőségi tánc és zene. A szakirodalom szerint a Mezőség a Kárpát-medence férfitáncokban talán leggazdagabb régiója. A legényes, a mezőségi verbunk, a lassú magyar mind-mind páratlan férfitánc-típus.

E jellemző férfitáncokat sokszor női körtánc is kíséri, amelyből kialakult a vegyes körtánc. Mindezekből ízelítőt kaphatott a nagyérdemű, amely az előadás végén háromszor tapsolta vissza a táncosokat és zenészeket.

Azokat a művészeket, akik ezt követően olyan táncházat varázsoltak a színpadra, hogy hosszú-hosszú időre alig maradt talpalatnyi szabad hely a deszkákon. A közönség apraja-nagyja, idősek és fiatalok boldogan és önfeledten ropták azokkal a művészekkel, akiken még ekkor is inkább a mozgás, a tánc öröme volt látható, mint a fáradtság.

1595922326
  Fotó: Kanyó Béla

Címkékkultúra