Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mi áll a kínai űrkutatás hátterében?

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. szeptember 29. 11:47

Kína elsősorban nem az Egyesült Államokkal és Oroszországgal verseng az űrben, hanem Ázsiával. A versenyben most Kína tagadhatatlanul az élen áll, de másoknak is sok lehetőségük van.

Tagadhatatlan, hogy az amerikaiakon és az oroszok kívül csak Kína tudott embert felvinni az űrbe, de Kínának még sokat kell fejlődnie, mire megismételheti az amerikai és az orosz eredményeket.

Folyik az űrverseny, egy ázsiai űrverseny, Kína, Japán, esetleg Dél-Korea, és természetesen India között. A fő ok gazdasági: az űrkutatásban felmutatott siker, mindenekelőtt emberek feljuttatása a kozmoszba egy ország gazdasági nagyságát mutatja. Az űrkutatás egy „luxuscikk".

A pilóta vezette űrhajó a legjobb reklámja annak, hogy egy ország képes kereskedelmi célból külföldi megrendelők mesterséges holdjait pályára állítani. Aki embert tud épségben felküldeni és lehozni, az megbízhatóan tudja felbocsátani mások műholdjait is.

Katonai aspektusa is van a dolognak. Az az ország, amely egy rakétával több mesterséges holdat is pályára tud állítani, az képes egy rakétára több robbanófejet is szerelni. Az űrtechnológia ugyanolyan precizitást követel, mint a fegyvergyártás.

Természetesen az egész világ számára is van üzenete a kínai űrkutatási sikernek. Ugyanaz, mint az olimpia megrendezésének volt, és ugyanaz, amit az hordoz, hogy Kína rendelkezik a világ legnagyobb külföldivaluta-tartalékával. Az üzenet pedig az, hogy Kína fellépett a nemzetközi porondra.

Belpolitikai jelentősége is van az űrutazásnak: segít legitimálni a kínai kommunista rendszert a lakosság szemében. Vannak ugyan problémák, mint a melaminnal fertőzött tej, meg a korrupció, de a kormányzat olyan sikereket tud felmutatni az űrutazással, amilyet egyik elődje sem.

1595880346

Mint ismert, szombaton negyed órás sétát tett a világűrben Csaj Cse-kang kínai űrhajós. A kínai állami televízió élőben közvetítette, amint a tajkonauta hazai fejlesztésű szkafanderében kilebegett az űrjármű zsilipajtaján. Társa, Liu Po-ming (Liu Boming) ugyancsak elhagyta az űrhajót egy kis időre, hogy egy kínai zászlócskát adjon át Csaj Cse-kangnak, amelyet az egy külső kamera előtt meglengetett. Közel tizenöt perc elteltével az űrhajós biztonságosan visszatért és bezárta maga mögött a zsilipajtót. A manőver egész ideje alatt harmadik társuk, Csing Haj-peng az űrhajó visszatérő egységében tartózkodott.

Az űrhajósokat szállító Sencsou-7-űrhajó, küldetésének végeztével, magyar idő szerint vasárnap 11.38-kor sikeresen leszállt.