Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vitézzé avatták a hősi halált halt tűzszerészeket

Szöveg: Nagy Katalin |  2008. szeptember 29. 11:03

Elhunyt bajtársaikra emlékeztek az elmúlt hét végén az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj katonái. Vitézzé avatták a hősi halált halt Kovács Gyula posztumusz hadnagyot és Nemes Krisztián posztumusz őrnagyot. Az idén, Afganisztánban elhunyt tűzszerészek hozzátartozói a vitézi rend legmagasabb kitüntetését vehették át.

Ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj állománya az alakulat alapításának hatvanharmadik évfordulójáról szeptember 26-án, pénteken. Az állománygyűlésen részt vett Hazuga Károly vezérőrnagy az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese, az Újpesti, Újpalotai és Erdőkertesi Polgármesteri Hivatalok képviselői, a Veterán Tűzszerészek Egyesületének képviselői, a misszióban hősi halált halt Nemes Krisztián posztumusz őrnagy családtagjai, valamint az alakulat volt parancsnokai.

Az állománygyűlésen ünnepi beszédet mondott Hajdu Gábor mérnök ezredes, a zászlóalj parancsnoka, valamint felolvasták  Havril András vezérezredesnek, a HM Honvéd Vezérkar főnökének és Tömböl László mérnök altábornagynak, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka köszöntő leveleit is.

Szombaton, budavári a Mátyás templomban vitézzé avatták a hősi halált halt Kovács Gyula posztumusz hadnagyot és Nemes Krisztián posztumusz őrnagyot. A kitüntetést Nemes őrnagy özvegye és gyermekei, valamint Kovács hadnagy menyasszonya vehette át.

Vasárnap, az alakulat megalakulásának napján a zászlóalj katonái koszorúkat helyeztek el a Logodi utcai tűzsezrész emlékműnél, és a hősi halált halt tűzszerészek Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán található emléktáblájánál.