Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A gránátok hete a tűzszerészeknél

Szöveg: Szűcs László |  2008. szeptember 29. 13:07

A 39. héten, azaz szeptember 22–28-a között 63 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül a tűzszerészeknek 16 esetben soron kívül kellett intézkedniük.

Nagy Balázs törzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa arról is tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1909 bejelentést kaptak.

Szeptember 23-án Budapestről, a VIII. kerületi rendőrkapitányságról kaptak bejelentést a tűzszerészek. A rendőrségre állampolgárok vittek be két darab, rozsdás, maroklőfegyvert. A II. világháborúból visszamaradt, veszélytelen kézifegyvereket az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőhelyre szállította.

Szeptember 24-én a főváros XII. kerületében, a Németvölgyi úton, egy építkezés közben bukkantak a munkások egy világháborúból visszamaradt robbanószerkezetre. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy 83 milliméteres aknavető gránát került elő, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Ugyancsak ezen a napon Százhalombattára is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a Csónakázó-tó partján, az arra járók egy világháborús szerkezetet találtak. A Pásztor Norbert főtörzsőrmester vezette járőr a 81 milliméteres aknavető gránátot a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Szintén szeptember 24-én érkezett az a bejelentés, amely szerint Vecsés és Üllő között, a villanyvezeték fektetése közben, a már kiásott árokban két darab, rozsdás robbanószerkezetet találtak. A 82 milliméteres aknavető gránátokat a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőhelyre szállította.

Szeptember 25-én Mátészalkára hívták a honvédség tűzszerészeit, mivel a helyi kórház új szárnyának építése során világháborúból visszamaradt lövedéket találtak. A Strak Vince törzsőrmester vezetésével helyszínre érkező járőr megállapította, hogy egy 82 milliméteres aknavetőgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.