Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mi szenvedtük el a negyedik legnagyobb emberveszteséget

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. január 12. 16:55

A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban december 12-én indult útjára a „Doni hősök emlékezete” című programsorozat, melynek első állomásaként kedden megemlékezést és koszorúzást tartottak. A rendezvény keretein belül bemutatták az 1940M Nimród páncélvadászt és az 1936M Bofors 40 mm-es légvédelmi gépágyút is.

1943 januárjában a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg súlyos harcokat folytatott a keleti hadszíntéren. Az először Orjol és Kurszk térségében kitett III. hadtest szinte azonnal az első vonalba került, és előreküzdötte magát Voronyezs irányába, egészen a Donig. Az ezt követő csapatok hosszú menetelés után érkeztek a Donhoz.

1595895608
A több mint ezer kilométeres gyaloglás után a katonáknak azzal kellett szembesülniük, hogy a kevés lőszer, a rossz felszerelés, a hiányos élelmiszer és ruházat, a zord hideg, a veszteségek és a kimerült katonák tükrében kevés esély van a győzelemre. A nagy erejű szovjet támadás megtörte a magyar ellenállást – ekkor a 2. Honvéd Hadsereg óriási veszteségeket szenvedett: a 200 ezer fős seregből mintegy 40 ezren elestek, 70 ezren pedig fogságba kerültek.

A doni áttörés 67. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepségen katonai és hagyományőrző tiszteletadással emlékeztek a hősökre, túlélőkre, hősi halottakra, hadi rokkantakra és áldozatokra egyaránt.

A programsorozat első napja a Budavári Nagyboldogasszony Templomban megtartott reggeli megemlékező misével vette kezdetét, mely után a délelőtti órákban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán emlékeztek meg a doni hősökre. A Magyar Himnusz után Németh Sándor előadóművész szavalt, majd  Dr. Holló József ny. altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója mondott beszédet. A főigazgató azzal kezdte: talán nincs olyan család Magyarországon, aki ne vesztett volna egy apát, fiút, testvért vagy rokont a háborúban. „A Dont túlélt katonáink első szomorú számbavétele 1990-től kezdődhetett, és akkor merült fel először a doni hadszínteret felkereső kegyeleti út gondolata. A vesztes háború utáni időszak közel fél évszázadig nem tette lehetővé második

1595895608
világháborús, saját hősi halottaink és polgári áldozataink méltó elsiratását sem"- mondta Dr. Holló József, aki kitért arra is, hogy a remények szerint 2010-ben átadásra kerülhet Beregszász és Munkács között a megbékélés temetője, a közös Európáért ukrán-magyar együttműködésben létrehozott nyughelykomplexum, azaz egy nemzetközi, központi katonai temető.

Mint mondta, a megemlékezések nem csak a tragikus eseményekhez kötődnek. „Ez az immáron huszadik alkalommal megrendezett megemlékezés egész Magyarország második világháborús szerepének a nagy világégés alatt tanúsított magatartásunknak önvizsgálata is, és végül, de nem utolsó sorban a magyar katona becsületének, hősiességének és tisztességének emléknapja is."

Dr. Holló József a doni veszteségekre hívta fel ezek után a figyelmet. Mint mondta, a magyar honvédek a dermesztő hidegben vívták egyenlőtlen küzdelmüket. Harcoltak a rendelkezésre álló, sokszor elégtelen fegyverzettel és sokszor gyenge téli ruházatban, de esküjüket megtartva, akár életük feláldozásával is. „A 2. Magyar Hadsereg közel egy éves tevékenysége alatta hadműveleti területeken hozzávetőlegesen 125 ezer honvédet és munkaszolgálatost vesztett, akik vagy hadifogságba estek, vagy eltűntek örökre. Több mint ötvenezren haltak hősi halált a második világháborúban – Magyarország embervesztesége negyedik volt az országok sorában, elveszett 800 ezer embert, ebből 350 ezer katonát"- mondta a főigazgató.

Dr. Holló József beszéde után Dr. Bíró László és Dr. Lakner Pál dandártábornok, tábori püspök kegyeleti imával emlékeztek meg a hősökről.

Az ünnepségen Dr. Csáky Imre alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt tudományos főtisztje a Magyar Tartalékosok Szövetsége Doni Hősök Emléktúrájára hívta fel a figyelmet, majd  a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg köztünk lévő tagjai  korhű, 1938 mintájú csapatzászlót adományozott a Magyar Királyi 106. Önálló Honvéd Légvédelmi Gépágyús Üteg Hagyományőrző Csapatának.

A zászlóadományozást zászlószentelés követte, mely után koszorúzásra került sor. Az ünnepség után útnak indult a 10. Doni Emléktúra, majd az érdeklődők megtekinthették a Magyar Honvédség által 1940-ben rendszeresített Nimród páncélvadászt, valamint a spanyol polgárháborúban kiválónak bizonyult BOFORS légvédelmi gépágyút. A haditechnikai bemutatót hagyományőrzők tartották meg.

1595895608
1595895609
 

1595895609
1595895609
1595895609
1595895609
1595895609
1595895610

Fotó: Kánya Andrea