Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mianmar: 30 ezer gyermeket fenyeget az éhhalál

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 19. 6:06

Mianmarban harmincezer gyermek halhat éhen egy nemzetközi emberi jogi szervezet szerint, ha két héten belül nem kapják meg az élelmiszersegélyt.

A szállítmányok elosztásának jogát a délkelet-ázsiai országot irányító katonai hunta magának tartja fenn.

Külföldi szervezetek attól tartanak, hogy a hatóságok lefölözik az élelmiszersegélyt, majd eladják a kiszolgáltatott lakosságnak.

Eközben Louis Michel, az Európai Unió fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes biztosa kijelentette: ellenzi, hogy újabb szankciókkal büntessék Mianmar katonai kormányzatát, helyette inkább párbeszédet szorgalmazott a délkelet-ázsiai országgal. Michel erről az RTBF belga televíziónak nyilatkozva beszélt azt követően, hogy a héten tett Mianmarban tett kétnapos látogatása után visszaérkezett Brüsszelbe. A biztos hangsúlyozta: elvből elutasítja a büntető intézkedéseket, mert azok sohasem használnak a szankciókkal sújtott országok lakosságának.

George Bush amerikai elnök szombaton – két héttel a súlyos áldozatokat követelő mianmari természeti csapás után – bejelentette, hogy egy évvel meghosszabbította a mianmari katonai kormányzat ellen még 1997-ben bevezetett amerikai büntető intézkedések hatályát. Hivatalos adatok szerint a Nargis ciklon 78 ezer halálos áldozatot követelt, és további legalább 56 ezer személyt eltűnt. A nemzetközi közösség tömegesen ajánlott fel segítséget Mianmarnak, a ranguni katonai junta azonban vonakodik nagy számú külföldit beengedni az országba. A nemzetközi közösség további humanitárius katasztrófától tart, mert – mint az ENSZ figyelmeztetett – a ciklon mintegy 2 millió túlélőjének többsége nem kapott semmilyen segítséget.