Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Milliárdok az indiai légierő fejlesztésére

Szöveg: JETfly |  2010. január 14. 12:22

A legóvatosabb becslések szerint is az indiai haditechnikai eszközök fele elavult, amelyek sürgős javítást, modernizálást igényelnek. A következtetést a KPMG – a világ négy legnagyobb könyvvizsgáló cégének egyike – szakértői állapították meg az indiai nagyiparosok szövetségének képviselőivel egyetértésben.

A számok tükrében mindössze az indiai fegyverzet 15 %-ára lehet a modern jelzőt használni. … és ez alól az indiai légierő sem kivétel.

Korábban ismertté vált adatok alapján az utóbbi húsz évben India területén 265 darab MiG típusú repülőgép szenvedett balesetet, katasztrófát. A repülőgépek lezuhanása 96 katona és 44 civil áldozatot követelt. A statisztikai adatok szerint a repülőbalesetek során a legnagyobb veszteség az indiai légierőben még napjainkban is rendszerben álló MiG-21 típust érte. Nem véletlenül kapta a típus a „repülőkoporsó" gúnynevet. Napjainkban, az indiai légierőben mintegy 450 darab van rendszerben a típusból, amelyek közül mindössze 150-160 darab üzemképes.

Az indiai katonai vezetés tervei szerint az elkövetkező tíz évben a haditechnikai eszközök nagy része egy modernizációs folyamaton fog keresztülmenni. A tervek szerint erre a célra India mintegy 100 millió dollárt költ.

Az egyik legjelentősebb terv a légierőt érinti, melynek keretében 34-ről 42-re kívánják növelni a repülőszázadok számát, ami magában hordozza a vadászrepülőgépek számának gyarapítását is a jelenlegi 612 darabról 756 darabra.

A légierő fejlesztésén kívül India saját repülőgép-hordozó, lopakodó korvettek, helikopterek fejlesztésén dolgozik, valamint részt vesz az orosz PAK FA indiai modifikációjának kidolgozásában is.