Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden, amit az önkéntes tartalékos szolgálatról tudni kell

Hogyan lehetek katona? (2. rész)

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: archív, Győri Tamás főhadnagy |  2020. augusztus 12. 6:57

Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az érdeklődés a Magyar Honvédség által kínált szolgálati formák és a katonai életpálya iránt. „A toborzó irodáinkban égnek a vonalak” – fogalmazott Győri Tamás főhadnagy az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) kaposvári 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központjának beosztott toborzó tisztje, akivel az önkéntes tartalékos szolgálati formákról, valamint a jelentkezés, szerződéskötés és munkakezdés folyamatáról beszélgettünk.

20200810-kiknyp2  (7)

Interjúnk célja az volt, hogy a toborzás rendszerét belülről ismerő szakember segítségével átvegyük azokat a kérdéseket, amelyek felmerülhetnek az érdeklődőkben a jelentkezés során.

Milyen lehetőségeim vannak abban az esetben, ha a hivatásom már megtaláltam a „civil életben” és nem szeretnék szerződéses és hivatásos szolgálatra elköteleződni, de érdekel a honvédelem ügye és időszakosan részt tudnék vállalni a Magyar Honvédségnél folyó munkában?

Akkor az önkéntes tartalékos katonai szolgálat lehet a te utad. 2012 óta jelentős fejlesztésen esett át az önkéntes tartalékos rendszerünk. Ennek eredményeképpen négy tartalékos szolgálati formát tudunk elkülöníteni: önkéntes műveleti tartalékos (ÖMT), önkéntes védelmi tartalékos (ÖVT), önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT), speciális önkéntes területvédelmi tartalékos (SÖTT). Az ÖMT és az ÖVT szolgálati formák már 2012-től jelen vannak a Magyar Honvédségben, ezt bővítettük ki 2017-ben az ÖTT-vel, majd idén a járványhelyzet okán - a kormány gazdaságvédelmi akciótervének keretében - a Honvédelmi Minisztérium vállalta, hogy 3000 embernek ad munkát és létrehoztuk a SÖTT-öt. Az ÖMT, ÖTT és SÖTT tartalékos szolgálati formákra lehet nálunk jelentkezni online és a toborzó irodáinkban egyaránt. Az ÖVT jogviszonyt teljes mértékben a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM Ei Zrt.) rendezi, így erre a szolgálati formára nem nálunk lehet jelentkezni.

20200810-kiknyp2  (6)

ÖMT, ÖVT, ÖTT, SÖTT. Elsőre kicsit talán nehezen értelmezhetőek ezek a szolgálati formákat rejtő rövidítések, főleg, ha beleképzelem magam egy most jelentkező helyzetébe. Például mit csinál egy ÖMT-s és hogyan lehetek az? Mit nyújt számomra ez a szolgálati forma?

Az ÖMT szolgálati forma az, amelyik - a tartalékos rendszerünkben - a legközelebb áll a szerződéses, hivatásos szolgálathoz. Ebben a tartalékos formában a szerződésedben meghatározott öt éven keresztül, az abban meghatározott katonai alakulatodhoz vagy behívható szolgálatteljesítésre minden évben, maximum 2 hónapra. Ezt a gyakorlatban úgy szoktuk csinálni, hogy behívunk tavasszal 3-4 hétre és ősszel szintén ennyi időre. Mint minden katonai szolgálat vonatkozásában, úgy itt is vannak olyan kritériumok, amelyeknek meg kell felelned: elsődleges szempont a 18. életév betöltése, a magyar állampolgárság megléte, valamint a büntetlen előélet és egy minimum általános iskolai végzettség. Ezen kívül van egy egészségügyi vizsgálat, mely az ÖMT esetében egy komplex alkalmassági vizsgálatot jelent, tehát egészségügyi, fizikai és pszichikai szempontból is felmérjük a jelentkezőket Kecskeméten, az Alkalmasságvizsgáló Intézetben. Ezek után az alkalmasnak bizonyulókkal szerződést kötünk, ők az első évükben egy 25 napos alapfelkészítésen vesznek részt. Ennek során elsajátítják a legszükségesebb szakmai alapismereteket, valamint a lövészeti, harcászati és a gyakorlati ismeretanyagot. Ez a képzés megegyezik a szerződéses állományba jelentkezők alapfelkészítésével, így egy teljes értékű katonai alapkiképzésen vehetnek részt. A szerződésük második évétől kezdve már évente csak egy 2 hetes képzésen kell részt venniük, mely során a beosztásuk szakmai ismereteit mélyítik el. Amennyiben például katonai igazgatási tevékenységre veszünk fel, úgy el kell végezned egy 2 hetes szaktanfolyamot, hogy elsajátítsad a beosztásodhoz szükséges szakmai ismereteket. Tehát összegezve: ÖMT-s szolgálatod alatt három évente összesen 6 hónapra vagy behívható szolgálatteljesítésre, ami évente két hónapot jelent. A szolgálatteljesítésed során a katonai alakulatodhoz leszel beosztható olyan feladatok ellátására, melyeket addig még nem töltöttek fel, de az éppen misszióban szolgálatot teljesítők hazai pótlására is behívható vagy. Emellett elláthatsz időszakosan jelentkező speciális feladatokat: ipari és természeti katasztrófák kezelésében vehetsz részt, ha a megfelelő szakfelkészítéssel rendelkezel, de lehetőséged van a képzésünk során szerzett katonai szaktudásod és civil képzettséged meglétével külszolgálati feladatok ellátására is. Ezért a két hónapos szolgálatért például főtörzsőrmesteri rendfokozatban a Magyar Honvédségtől több mint nettó 400 ezer forintot kapsz és ez az összeg tovább gyarapszik a rendelkezésre állási díjjal, ami az ÖMT esetében a mindenkori minimálbér 150 százaléka, évente egy alkalommal. Emellett kifizetjük utánad a TB-t és az összes többi járulékot. Tehát, ha ezeket a juttatásokat odateszed a civil fizetésed mellé, akkor szép összeggel gyarapítod és biztosítod az anyagi hátteredet, amellett, hogy a hazádat is szolgálod.

20200810-kiknyp2  (5)

Milyen lehetőségem van abban az esetben, ha a családomtól nem akarok évente egy hónapra sem elszakadni, és emiatt nem annyira szimpatikus számomra az ÖMT szolgálati forma, de részt szeretnék vállalni a Magyar Honvédség életében?

Ebben az esetben az ÖTT-s szolgálati formát tudnám javasolni. A jelmondatuk nagyon jól megfogalmazza ennek a szolgálatnak a lényegét: „Légy szűkebb lakhelyed biztonságának záloga”. Az ország 197 járásra van osztva – a budapesti kerületekkel együtt - és ÖTT-ként járásonként egy századhoz kerülhetsz, mégpedig ahhoz a századhoz, amelyik a lakhelyedhez legközelebb van. Gyakorlatilag a saját lakhelyed járásában teljesítesz szolgálatot, ami lehet őrzés-védelem, de díszelgő tevékenység is. Te ÖTT-ként a felkészítésed során alapfelkészítés, modulképzés vár rád. A szerződéskötés előtt részt kell venned egy általános pszichológiai vizsgálaton, - ami a fegyverviselés miatt szükséges -, amennyiben itt alkalmasnak ítélnek a szolgálatra, elmész egy háziorvosi, vagy egy üzemorvosi vizsgálatra, és ha itt sincs kizáró oka a szolgálatteljesítésnek, akkor ezzel a felvételi eljárás egészségügyi részével meg is vagy. Az egészségügyi vizsgálatod költségeit természetesen a Magyar Honvédség állja. Ezek után az erkölcsi bizonyítványod bemutatásával már készen is állsz a szerződéskötésre, mely öt évre szól. ÖTT-ként az első évedben az alapkiképzésed egy 20 napos időintervallumot ölel fel. Ez nagyjából azt jelenti, hogy egy-két havonta 2-3 napra hívunk be. Az éppen aktuális behívásod időpontjáról minimum két hónnappal előtte tájékoztatunk. A képzés során elméleti ismereteket, területvédelmi ismereteket sajátítasz el, valamint harcászati, lövészeti és terepfoglalkozásokon veszel részt. A képzésed alapvetően 10 modulból áll, ami kiegészül 2 határszolgálati felkészítő modullal. A kiképzésed első éve után, évente már csak maximum egy 8-10 napos szintfenntartó képzésen számítunk rád. Természetesen egy különleges jogrend bevezetése során bevethető vagy, hiszen ennek a tartalékos szolgálati formának ez az egyik legfőbb célja: különleges jogrend, katasztrófa helyzet bevezetésénél jó, ha járási szinten egy ütőképes és használható tartalékos erő áll rendelkezésre. Ezért az éves 20 nap szolgálatért a Magyar Honvédség - ha például őrmesteri rendfokozatban szolgálsz – összesen nettó 170 ezer forintot ad illetményként, továbbá jár neked a rendelkezésre állási díj is, a minimálbér 100 százalékának megfelelő összegben, továbbá kapsz a három hónapos próbaidő letelte után egy egyszeri nettó 24 ezer forintos szerződéskötési díjat.

20200810-kiknyp2  (2)

Beszéljünk a SÖTT-ről is. Ennek az idén bevezetett szolgálati formának egyik jellegzetessége, hogy speciális, de pontosan miben? Milyen kritériumoknak kell megfelelnem és mit várhatok ettől a tartalékos szolgálattól?

A SÖTT rendszert a Kormány kezdeményezésére azért hívtuk életre, hogy a járványhelyzet ideje alatt munkájukat vesztett állampolgároknak alternatívát és anyagi támogatást nyújtsunk. Ez egy lehetőség a jelentkezőknek, hogy hat hónapon keresztül képezhessék magukat, szert tegyenek honvédelmi     ismeretekre és emellé anyagi támogatásban is részesüljenek, amíg az életük nem zökken vissza a normál kerékvágásába. Alapvetően azért speciális, mert bár tartalékos, de mégis állandó, határozott idejű szolgálatról beszélünk. Kétszer 6 hónapnyi időintervallumra lehet vállalni. Első körben a SÖTT jelentkező 6 hónapra vonul be, de ha úgy dönt, akkor még egyszer ennyi időre meghosszabbíthatja a szolgálatát. Az egészségügyi alkalmassági követelmények és a bekerülési kritériumok ugyanazok, mint az ÖTT esetében. A fő különbség a szolgálatteljesítés: a SÖTT a szerződésében foglalt fél évre a Magyar Honvédségnél teljesít szolgálatot, ez alatt a fél év alatt folyamatosan. Ez idő alatt egy alapvető ismeretanyagot adunk át a résztvevőknek elméleti és gyakorlati síkon egyaránt. Részesülsz egy általános lövész felkészítésben, szakfelkészítésben és egyéb harcászati ismeretekre is szert teszel. Emellett belelátnál a Magyar Honvédség életébe, és ha megtetszik ez a hivatás, akkor a szolgálatod alatt könnyen jelentkezhetsz az ÖTT, vagy éppen az ÖMT szolgálati formánkra is, de lehetőséged van a hivatásos és a szerződéses szolgálat megkezdésére is. Ebben a fél évben a szolgálatodért cserébe a Magyar Honvédség havi bruttó 161 ezer foirnttal tud támogatni, ami az álláskeresés ideje alatt egy biztos jövedelemforrás.

20200810-kiknyp2  (8)

Végezetül, de nem utolsó sorban beszéljünk az ÖVT szolgálati formáról. Ha jól értettem ez forma 2012 óta van jelen a tartalékos rendszerben?

Igen, az ÖMT mellett az ÖVT volt az a szolgálati forma, amit 2012-ben vezettek be. Leegyszerűsítve az ÖVT szolgálat során a tartalékosok, már békeideőben is a laktanyák őrzését és védelmét látják el, mint fegyveres biztonsági őrök. Lényegében egy fegyveres biztonsági szolgálatról beszélünk, ami 24 órás szolgálatteljesítéssel jár, 72 órás pihenő mellett. Szerződésük határozatlan időre szól, és a felvételükkel nem a KIKNYP foglalkozik, hanem a HM Ei Zrt. Különleges jogrend bevezetésénél egyéb műveleti és védelmi szolgálatot is elláthatnak. A jelentkezés feltétele ugyanaz, mint a korábban már részletezett ÖMT szolgálati formánál.

20200810-kiknyp2  (4)
Kapcsolódó cikkek