Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Minden zöld!”

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2008. szeptember 19. 8:48

Puskás Tivadar születésének napján, szeptember 17-én ünnepelték a Magyar Honvédségben a híradók napját. Egy katonai alakulatnál – kiváltképp hadműveleti területen – elengedhetetlen, hogy megfelelő híradó és informatikai hálózattal rendelkezzen. Hiszen ez nemcsak a műveleti feladatok sikeres végrehajtásának alapfeltétele, de ez teszi lehetővé a katonák számára azt, hogy kapcsolatot tudjanak tartani otthoni szeretteikkel, családtagjaikkal.

A Pecben szolgálatot teljesítő MH KFOR Zászlóaljnál – a lehető legkorszerűbb eszköz segítségével – sikerült elérniük a zászlóalj híradó szakembereinek azt, hogy „minden zöld", azaz minden hálózat és összeköttetés működik.

Ha valaki látogatást tesz a MH KFOR Zászlóaljnál, akkor azt tapasztalja, hogy az irodákban „égnek a telefonvonalak", sőt, a katonák akár a belső Intranet rendszeren keresztül is kapcsolatba tudnak lépni elöljáróikkal. Ezen felül, ha valakinek szüksége van a munkájához, akkor az Internet is a rendelkezésére áll a nap 24 órájában. Egyszóval működik a rendszer.

– Amikor a nyár közepén megérkeztünk a Villaggio Italia táborba, egy nagyon jól kiépített híradó- és informatikai rendszerrel találkoztunk itt, amely rendszer képes volt biztosítani az MH KFOR század híradását – tudtuk meg Polyák András őrnagytól, a MH KFOR Zászlóalj Híradó és Informatikai részlegének vezetőjétől.

– Nekünk azonban egy teljes zászlóalj kiszolgálására alkalmas vezetékes- és rádióösszeköttetését valamint informatikai hálózatot kellett kiépítenünk. Ennek érdekében a meglévő rendszert ki kellett bővítenünk, mindezt úgy, hogy közben a kiépítéssel párhuzamosan folyamatosan működtetnünk kellett a már meglévő hálózatot. A munkában nagy segítséget nyújtott az új, korszerű és a modern kor követelményeinek teljes mértékben megfelelő Békefenntartói Híradó és Informatikai Központ (BHIK) konténer, amellyel ugyan most dolgoztak először a zászlóalj katonái, ám ez nem okozott nekik gondot. Ugyanakkor arról sem szabad elfelejtkeznünk, hogy a kinti elöljáró szervektől, a KFOR Főparancsnokságtól, illetve a KFOR Multinational Task Force – West-től (KFOR Többnemzeti Harcászati Kötelék Nyugati-szektorparancsnokság) is kaptunk híradó eszközöket, amelyekre a katonáink megkapták a kiképzést, és folyamatosan használjuk is őket. Ezen kívül sikerrel integráltuk be a rendszerbe a TF NIMRÓD állományába tartozó szlovén alegységek híradó rendszereit is, így elmondható, hogy a TF NIMRÓD közel 1000 négyzetkilométeres felelősségi körzetén belül képesek vagyunk biztosítani a híradó összekötetést – folytatta Polyák őrnagy.

1595880048
 

– A BHIK konténer biztosítja számunkra a rádióösszeköttetést egyrészt Magyarország felé, másrészt a zászlóaljon belül a különböző műveleti feladatot végrehajtó alegységek között – vette át a szót Horváth Mihály zászlós, a MH KFOR Zászlóalj Híradó és Informatikai részlegének rejtjelző beosztottja Hozzátette: „ezen felül műholdon keresztül képesek vagyunk a magyarországi honvédségi és polgári telefonhálózatra rácsatlakozni, videokonferenciát tartani, és ez a konténer biztosítja a zászlóalj teljes vezetékes híradását is. Végül, de nem utolsósorban a központ az alapja az Internet összeköttetés megteremtésének és az Magyar Honvédség Intranet hálózatára történő csatlakozásnak is."

– Az elmúlt hetekben a híradó szakállomány nagyon komoly munkát végzett, több mint három kilométer kábelt használtunk fel a rendszer kiépítéséhez – mondta Szabó Szabolcs főtörzsőrmester, a zászlóalj támogató század, híradó szakaszának híradó és informatikai központ parancsnoka. Kiemelte: „eddig már két misszióban vettem részt hasonló beosztásban, de most dolgozom a legmodernebb körülmények között és a legkorszerűbb eszközökkel. Ez a BHIK konténer nagyban megkönnyíti a munkánkat, ám annak ellenére, hogy mennyi mindenre képes, egyszerűen kezelhető"

– Valóban keményen dolgozott az állomány az elmúlt időszakban, de nem állunk le. Vannak terveink arra nézve, hogy bővítsük az Internet hozzáférés lehetőségét, megkönnyítve ezzel az állomány számára szerettekkel való kapcsolattartást Ezek a kezdeményezések egyelőre kidolgozás alatt vannak, de reményeink szerint néhány héten belül realizálódnak – zárta le a beszélgetést Polyák őrnagy.