Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindenképpen lefolytatják a vizsgálatot Garzón ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 13. 6:15

A spanyol legfelsőbb bíróság szerdán elrendelte az eljárás lefolytatását Baltasar Garzón bíró ellen, akit politikai ellenfelei azzal vádolnak, hogy hatáskörét túllépve kezdett vizsgálódni a francoista diktatúra bűntettei ügyében. Luciano Varela, a legfelsőbb bíróság tagja elutasította a benyújtott eljárásjogi panaszokat, és elrendelte a szóbeli meghallgatást.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor kerül erre sor, de jogászi körökben legkésőbb szeptemberig számítanak rá.

Garzón azzal vált ismertté, hogy 1998-ban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Augusto Pinochet egykori chilei diktátor ellen, később pedig több, terrorizmussal és kábítószer-csempészettel összefüggő fontos vizsgálatot is lefolytatott hazájában.

Az utóbbi hónapokban az 1936-1939-es spanyol polgárháborúban elkövetett francoista háborús bűnökkel foglalkozott, s emiatt a szélsőjobbról az a vád érte, hogy túllépte a hatáskörét. E bűnök esetében a parlament 1977-ben amnesztiát hirdetett, de a bíró szerint emberiesség elleni bűnökről van szó, amelyek nem évülnek el, ezért ma is megvan a jogalap a felelősségre vonásra.

Garzón előző nap bejelentette, hogy kérte: egy időre helyezzék át a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz, amelytől meghívást kapott. Ez lehetővé tenné számára a presztízsveszteség elkerülését, amelyet a bírói karból való kizárása jelentene, ha elítélnék.