Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teheránt nem lehet térdre kényszeríteni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 13. 6:17

Fabatkát sem érnek az Irán ellen nukleáris programja miatt tervezett ENSZ-szankciók, és Teherán nem fog engedni semmilyen nyomásnak – jelentette ki szerdán Mahmud Ahmadinezsád államfő. Az Egyesült Államok a világszervezetben újabb büntető lépéseket akar elfogadtatni, köztük olyanokat, amelyek érzékenyen érintik az iráni bankokat és hajózást.

Iránt sok ország részéről az a vád éri, hogy katonai célú nukleáris programot hajt végre, és ezért elsősorban az Egyesült Államok, de más országok is arra akarják kényszeríteni, hogy hagyjon fel az urándúsítással.

Az iráni elnök értéktelennek nevezte azokat az ENSZ-határozatokat, amelyek a szankciók szigorítását szolgálják. “Tudniuk kell, hogy a határozataik fabatkát se érnek. Tévednek, ha azt hiszik, hogy propagandával, azzal, hogy nagy hűhót csapnak, visszavonulásra késztethetnek bennünket. Irán egy hajszálnyit sem fog hátrálni, kitart álláspontja mellett" – fogalmazott Ahmadinezsád.

Teherán továbbra is kitartóan állítja, hogy nukleáris programja békés célokat szolgál.

Az Egyesült Államok a világszervezetben újabb büntető lépéseket akar elfogadtatni, köztük olyanokat, amelyek érzékenyen érintik az iráni bankokat és hajózást. Az ENSZ BT két nem állandó tagja, Brazília és Törökország ellenzi a további szankciókat, és szeretné feléleszteni azt a félretett javaslatot, hogy Irán ne maga dúsítsa nukleáris fűtőanyagát, hanem az eljárást külföldön, ellenőrzött körülmények között végezzék, s Teherán olyan uránt kapjon vissza, amely csak atomerőművi felhasználásra alkalmas, de fegyvergyártásra nem.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő szerdán azt mondta, hogy az indítvány elmozdíthatja a holtpontról az iráni nukleáris program körüli vitát.

Luiz Inácio Lula Da Silva brazil elnök és Recep Tayyip Erdogan török kormányfő május 16-án Teheránban tárgyal a javaslatról.

CímkékENSZ