Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindenre felkészülni…

Szöveg: Zilahy Tamás |  2012. március 29. 15:22

A püspökszilágyi lőtéren tartják a CIMIC-PSYOPS alaptanfolyam gyakorlati képzését. Mint azt Guba István alezredestől, az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ (MH CKELMK) parancsnokhelyettesétől megtudtuk: négy alakulat mintegy negyven szakembere a következő napokban gyakorlatra váltja át a korábbi, egyhetes elméleti tanfolyamon elsajátítottakat.

A résztvevők megtanulják, hogy a hídszerepet betöltő civil-katonai együttműködésben a személyes találkozóknak, kontaktusnak van döntő szerepe − ugyanakkor a lélektani műveletek elsősorban multimédiás eszközök igénybevételével zajlanak. Felkészülésüket Afganisztánt és Koszovót megjárt, nagy missziós tapasztalatokkal rendelkező mentorok segítik a különböző szituációs játékok során. Elsajátítják a különféle tárgyalási technikákat, taktikákat: azt, hogy miként kell tárgyalni egy helyi vállalkozóval, újságíróval vagy éppen hadúrral. Természetesen nagy teret szentelnek a biztonsági kérdésektől kezdve az olyan látszólag részterületeknek is, mint például a tolmácskezelés.

„A képzés magyar nyelven zajlik, hiszen a jelenlévők többsége most először vesz rész ilyen szakmai képzésen, ezért az alapoktól indulunk" – tájékoztat Guba alezredes. Kiemeli: a fő cél az, hogy minden elképzelhető szituációra felkészítsék a tanfolyamon részt vevőket. Mégpedig azért, hogy a műveleti területen, éles helyzetben ne érhesse őket meglepetés.

Megtudtuk, hogy a gyakorlati képzés nem lesz sétagalopp, hiszen három napon át reggel 8-tól este 6-ig tart, amíg a kiképzendők elsajátítják a különböző technikákat, megismerik a testbeszédet, illetve azt az alapigazságot, hogy „soha nem mondunk nemet", azaz megtanulják, mit is jelent CIMIC-tisztnek lenni.

1595933434
 
1595933435
 

 Fotó: Galovtsik Gábor