Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mindent meg fogok tenni, hogy büszkék lehessenek rám az ezred tagjai”

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Kormány Gábor, Görbicz Anita rajongói Facebook-oldala |  2024. április 5. 9:07

A zászlóanyaság – egy civil hölgy szimbolikus felelőssége egy ezredért – régi magyar hagyomány. A győri székhelyű MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred március közepén kapta meg csapatzászlóját. Az alakulat zászlóanyja Görbicz Anita, a Győri ETO egykori 233-szoros válogatott, világbajnoki ezüst- és bronzérmes, ötszörös Bajnokok-ligája győztes kézilabdázója lett.

20240318_gyor_tve_zaszlo_atadas_KG_2

Hogyan kérték fel zászlóanyának? – kérdeztük a volt klubjánál a sportigazgatói feladatokat ellátó, 2021-ben visszavonult kézilabdázót.

Dr. Horváth Zoltán alezredes úr keresett meg ezzel a kéréssel. Nem is nagyon értettem elsőre, miről van szó, mert korábban nem hallottam erről a hagyományról. Amikor személyesen találkoztunk, és az alezredes úr bővebben elmondta, hogy mi lenne a feladatom, tudatosult bennem, hogy ez egy nagyon komoly és fontos dolog. Örömmel vállaltam a felkérést.

Mit jelent önnek ez a szerep?

Hatalmas megtiszteltetést. Már önmagában az is megható, hogy gondolt rám a területvédelmi ezred. Amikor megtudtam, hogy önkéntesekből álló alakulatról van szó, még inkább büszkévé tett ez a felkérés. Rendkívül tiszteletreméltónak tartom civil emberek katonai szerepvállalását mindennapos tevékenységeik mellett. Ez komoly áldozat, így én is mindent meg fogok tenni azért, hogy büszkék lehessenek rám az ezred tagjai.

Görbicz_Anita_aktív

Milyen benyomásokat szerzett a honvédségről a zászló adományozásra készülődve?

Mindig is nagyra tartottam az elkötelezett embereket, akik a haza szolgálatát választják, és – ha szükség adódik rá – embertársaik védelmében áldozatot hoznak. Nem kell háborúnak lennie ahhoz, hogy megtapasztaljuk, nagy segítség a katonai jelenlét. Magam is tanúja voltam árvíz idején a katasztrófaelhárítási műveleteknek.

Sportolóként járt esetleg valaha katonák edzésén?

Az aktív pályafutásom alatt egyszer csapatépítő foglalkozáson vettünk részt egy kiképzésen, a győri laktanyában. Amennyire élveztük az új és szokatlan miliőt, annyira meg is lepett, micsoda rend és fegyelem szükséges a honvédelmi szolgálathoz. Sportolóként tőlem sem áll távol a szigor, de ezt teljesen más volt megélni. Azóta is jó érzéssel gondolok arra az alkalomra.


20240318_gyor_tve_zaszlo_atadas_KG018
Kapcsolódó cikkek