Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mindig teljesítsünk a legjobb tudásunk szerint!”

Kimagasló NATO-szintű elismerést kapott a fehérvári honvéd

Szöveg: honvedelem.hu / Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba, Dömsödi Richárd |  2022. október 8. 7:07

Idén a Magyar Honvédség altisztjeként Kálmán Valter Gábor főtörzsőrmester, a Székesfehérváron települő, MH Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század (DCM-E) rangidős altisztje vehette át a 2014-ben alapított SACEUR Recognition Award díjat. A NATO második legrangosabb kitüntetését minden évben kétszer (tavasszal és ősszel) adják át a kiemelkedő szolgálat elismeréseként.

_CSL9954_1

Az elismerés rangját mutatja, hogy évente a Szövetséges Műveleti Parancsnokság (Allied Command Operations, ACO) kötelékében szolgáló mintegy hatezer fő kevesebb, mint fél százaléka részesül benne. A Nógrád megyei Borsosberényről származó Kálmán Valter Gábor főtörzsőrmester négyéves külszolgálata alatt nyújtott kimagasló teljesítményével érdemelte ki az elismerést.

„Fiatalabb koromban természetesen álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer majd különböző NATO híradó és informatikai alegységek gyakorlatainak megszervezésével, tervezésével, biztosításával, valamint a hadműveleti területekre történő alegységek kiszervezésével foglalkozok majd, ráadásul mindezt külföldön” – nyilatkozta az altiszt.

Mint azt talán olvasóink közül sokan tudják, a székesfehérvári DCM-E század a lengyel Bydgoszcz-i 3.NATO Híradó Zászlóalj kötelekében teljesít szolgálatot – noha természetesen sok szempontból kötődik az MH 43.Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezredhez is.

_CSL9944

A húsz éve hivatásos katonaként szolgáló Kálmán Valter Gábor főtörzsőrmester korábban Szentendrén látott el kiképzési feladatokat és kipróbálhatta magát a logisztika szakterületén is, mint szállító rajparancsnok és anyagraktáros. 2007-ben költözött Székesfehérvárra, ahol az akkor alakult negyvenhármas ezred logisztikai századánál kezdte meg katonai szolgálatát. Később az akkori MH Összhaderőnemi Parancsnokságra is átvezényelték, mégpedig gépjármű vezetői beosztásba.

„A változatos katonai élet természetesen számomra is magával hozta a külszolgálatot. Kétszer Koszovóban, kétszer pedig Afganisztánban szolgáltam; belföldön pedig NATO híradó informatikai eszközök beszerzéséért és ellátásáért lettem felelős. A 2017-es év hozott óriási változást életemben: egy 500 órás Stanag L3 angol tanfolyamot követően három plusz egy éves beosztást kaptam a lengyelországi 3.NATO Híradó Zászlóalj Parancsnokság hadműveleti részlegén, mint technikus altiszt. Itt több nemzet - köztük magyar, lengyel, cseh, szlovák, litván, török és kanadai – katonai gépjárműkonvojok zökkenőmentes mozgását kellett koordinálnom.

Az én felelősségem volt a diplomáciai mentességek kiadása, illetve az érintett nemzetek katonai közlekedési központjaival történő konzultáció. Mindig is inspirált, ha nemzetközi környezetben dolgozhatok" – fogalmaz a sokoldalú fehérvári főtörzsőrmester, aki saját bevallása szerint mindig is könnyyen alkalmazkodott az új kihívásokhoz.

_CSL9996_Kálmán_1
_CSL0001_Kálmán_1

Visszatérve az elismerésre: Vokla János ezredes, a fehérvári ezred parancsnoka, október harmadikán, a Híradók és Elektronikai Szervezetek Napja alkalmából ünnepélyes körülmények között adta át a főtörzsőrmesternek a szövetség díját, ami egész konkrétan a ,,SACEUR Recognition Award Spring 2022” nevet viseli. Emellett a fegyver nélküli, tartós külföldi szolgálat teljesítésének elismeréséül Magyarország honvédelmi miniszterétől megkapta a Külszolgálatért Szolgálati Jelet is.

„Egyáltalán nem számítottam arra, hogy ilyen szintű elismerésben részesítsenek! Számomra a díj azt üzeni, hogy az igényes munka kifizetődő. Az is fontos, hogy az ember sokszor olyan feladatokat is elvégezzen, amit nem várnak el tőle. Számomra magától értetődő, hogy ha elkezdünk egy feladatot - tegyük azt egyénileg, vagy csapatban - annak végrehajtását folyamatosan ellenőrizzük, nyomon kövessük, ha kell beavatkozzunk, és aztán legjobb tudásunk szerint be is fejezzük, hiszen ez valahol megtérül! – vázolja szerényen életbölcsességét Kálmán Valter Gábor főtörzsőrmester.

Azt halkan tesszük hozzá, hogy a főtörzsőrmester nem először részesült magas szintű elismerésben. Kiemelkedő egyéni teljesítményével 2014-ben és 2021-ben elnyerte az „NCISG Individual Recognition Award”-ot azaz a NATO Kommunikáció és Információ Rendszer Csoport Parancsnokának elismerését is.