Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mintegy 200 további magyar katona mehet Afganisztánba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 4. 20:26

Magyarország azt vállalta, hogy több lépcsőben, a jövő év folyamán mintegy 200 fővel növeli meg az afganisztáni szövetséges haderők kötelékében szolgáló csapatai létszámát – mondta Bajnai Gordon miniszterelnök magyar újságíróknak pénteken Washingtonban. A kormány a héten már egyeztetéseket kezdett a parlamenti pártokkal az ügyben.

“Tájékoztattam a köztársasági elnököt a szándékunkról" – mondta Bajnai Gordon, miután találkozott Joe Biden amerikai alelnökkel. Magyarország katonai képességeihez illeszkedő felajánlásról van szó, “részt veszünk logisztikai, kiképzési, tréning műveletekben, támogatjuk az ottani választásokat".

Egyelőre még nem dőlt el, pontosan kik is mennek Afganisztánba a honvédség állományából, a kormány azonban természetesen betartja majd azt a parlamenti döntést, melynek értelmében csak katonáink 10 százaléka vehet részt külföldi hadműveletekben. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy ennek érdekében részben máshonnan végez majd átcsoportosításokat a kabinet.
A miniszterelnök ugyanakkor kifejtette azt is, hogy a Balkánhoz hasonló stratégiai fontosságú övezetekben nem szeretnénk feladni az eddigi kötelezettségvállalásokat. „Ha esetleg többletszám biztosítására lesz szükség, akkor a parlamenthez fordulunk majd", tette hozzá Bajnai Gordon, ám saját bevallása szerint ennek rövid távon nem látja szükségét.

Nem kell módosítani a költségvetésen ahhoz, hogy Magyarország több lépcsőben növelje az afganisztáni kontingens létszámát – közölte a kormányfő az MTI kérdésére válaszolva, hozzátéve, hogy a többletként megjelenő igényt a kormány a költségvetés tartalékából biztosítja.

A csapaterősítéshez egyébként nem kell külön parlamenti döntést hozni, hiszen az Országgyűlés által engedélyezett keretig a kormány hatásköréről van szó. Ezt azonban olyan súlyú döntésnek tartja, amelyben a parlamenti pártokat nemcsak tájékoztatni, hanem velük egyeztetni is kell – hangsúlyozta Bajnai Gordon.

Joe Biden a miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után az amerikai és a magyar sajtó előtt arról beszélt: a 200 fős csapatfelajánlás – mellyel több mint 500 főre nő a magyar csapatok létszáma – kevésnek tűnhet, de ez jelentős kötelezettségvállalás a 10 milliós Magyarország részéről.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke szerdán bejelentette, hogy 30 ezer újabb amerikai katonát küldenek Afganisztánba. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára erre azt közölte, hogy a NATO legkevesebb ötezer újabb katonára számít a szövetségesektől az afganisztáni csapaterősítéshez.

Jelenleg 340 magyar katona teljesít szolgálatot a közép-ázsiai országban.