Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fiatalítás, tagtoborzás, missziós szolgálat

Szöveg: Szűcs László |  2009. december 4. 18:49

Tisztújító küldöttgyűlést tartott november 28-án a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ). A rendezvényen egy korábbi elnökségi tagot, dr. Czuprák Ottót választották meg elnöknek, aki egyik fő célkitűzéseként tovább szeretné fiatalítani a szövetséget. Az új elnök a küldöttértekezletről és a szervezet prioritásairól is beszélt a honvedelem.hu-nak.

Nyolc éve, 2001. július 14-én alapított önkéntes, közhasznú társadalmi szervezetként jött létre a Magyar Tartalékosok Szövetsége a Honvédelmi Minisztérium ajánlásával, támogatásával. A MATASZ legfőbb céljaként a tartalékos katonák és a honvédelem iránt érdeklődők egységbe tömörítését, valamint továbbképzésük megszervezését tűzte ki. Az első küldöttértekezletet ugyanezen év novemberében tartotta meg a szövetség, ahol – a szabadszállási helyőrségi klubban – megválasztotta az elnökséget.

A megyék által delegált küldöttértekezleten az elfogadott alapszabályban azt is rögzítették, hogy a szövetség élén álló elnökséget négyévente újra kell választani. A MATASZ első elnöke dr. Deák János nyugállományú vezérezredes, a Magyar Honvédség korábbi parancsnoka volt, aki nagy alapossággal és körültekintéssel irányította a társadalmi szervezetet. Az itthon és külföldön egyaránt jól ismert és kiváló szakembernek tartott Deák tábornok 2005-ben Borszéki Tivadar nyugállományú vezérőrnagynak adta át a MATASZ vezetését. Deák Jánosnak a szövetség első elnökeként végzett munkáját örökös tiszteletbeli elnöki felkéréssel ismerte el a tagság, így a vezérezredes mandátumának leárta után sem szakadt el a tartalékos katonák szervezetétől.

Dinamizmus, megújulás, fiatalítás

1595894162
A szövetség vezetését 2009. november 28-ig ellátó Borszéki tábornok, bár jelöltette magát az elnöki posztra, a szavazás előtt visszalépett. Döntését akkor azzal indokolta, hogy a dinamizmus, a megújulás és a fiatalítás érdekében most más emberre van szükség a szövetség élén. A versenyben maradt két jelölt, Kerekes Sándor nyugállományú ezredes és dr. Czuprák Ottó nyugállományú alezredes közül a küldöttek utóbbinak szavaztak bizalmat.

Czuprák Ottó a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar Vezetéstudományi Tanszékét vezeti. Az egyetemi docens a MATASZ elnökségének tagja 2001 óta. Elnökségi tagként az elmúlt nyolc évben elsősorban a szervezet stratégiájának kidolgozását végezte. A fejlesztés lehetőségeinek feltárása mellett, szervezte a továbbképzéseket, ugyanakkor a közép-európai tartalékos tisztek szövetségében (Gamingi Initiative) és más civilszervezetekkel történő együttműködésben és konferenciákon képviselte a szövetséget.

– A tisztújító küldöttgyűlés előkészítése még a nyáron, júliusban kezdődött meg. Az elnökség által felhatalmazott jelölő bizottság azt is vizsgálta, hogy miként lehetne a szervezet munkáját dinamizálni. Én ezen munka során kidolgoztam egy nyolc pontból álló elvrendszert. Ez az elgondolás fel is került a szövetség honlapjára vitaanyag gyanánt, majd irányadóként szolgált a szervezet és a vezetés megújításához egyaránt. Aztán rövid időn belül kiderült, hogy több megye vezetése egyetért abban: szükséges a változtatás. Õk kértek fel arra, hogy legyek az egyik elnökjelölt. Örömmel vállaltam – mondta dr. Czuprák Ottó, aki a honvedelem.hu kérdésére válaszolva hozzátette: az általa több éve dédelgetett változtatás lényege, hogy a szervezet munkájában olyan területeknek, tevékenységnek kell prioritást kapnia, ami mind a tagság, mind a támogatott ügy, vagyis a honvédelem érdekeit egyaránt szolgálják.

Eddig a szövetség elsősorban a nemzetközi kapcsolatokra, és a sportra helyezte a hangsúlyt a tevékenysége során. Czuprák Ottó szerint azonban – a korábban elért eredmények megtartása mellett – előtérbe kell kerülnie az ifjúság toborzásának, vagyis a szervezetnek azt a korosztályt kell tevékenységével megcéloznia, megszólítania, amelyik aktív katonaként jöhet számításba a Magyar Honvédségnél, illetve egy esetleges minősített helyzetben is lehetne rájuk számítani, támaszkodni. Különös jelentőséggel bír most ez a feladat azért is, mert a bevezetésre tervezett önkéntes tartalékosi rendszer realizálását jelentősen támogathatja a MATASZ azzal a felhalmozott szervező és kapcsolati képességekkel, amely a tapasztaltabb generáció szakmapotenciáljában rejlik – fogalmazott Czuprák Ottó.

Új elnök, új jelszó

Az új elnök jelszava az értékek megőrzése, a dinamizmus és a diverzifikáció.
Az értékek megőrzése terén a kétoldalú

1595894162
nemzetközi kapcsolatok ápolása, a négy nemzetközi szervezet – a CIOR, a CIORM, az AESOR, és a Gamingi Initiative – munkájában való részvétel, a hazai és a nemzetközi sporttéren elért eredmények megtartása, a permanens képzés és a hagyományápolás terén valósulhat meg.

Dinamizálni szükséges a szervezeti tevékenységükből az alapfunkciót. Azaz olyan megújulást kell elérni az önkéntes tartalékos korú állampolgárok – és természetesen a jelenlegi szerződéses katonák – megszólításában, hogy az kellően támogassa a 2012-ben bevezetésre tervezett önkéntes tartalékosi rendszer gördülékeny kialakítását. Ebből adódóan a jövőben elsősorban azokat a fiatalokat kell megkeresniük, és megszólítaniuk, akik folyamatos utánpótlást jelenthetnek a haderő e komponensének – részletezte elképzelését a MATASZ újonnan megválasztott elnöke.

– Elengedhetetlen diverzifikálni szervezetünket, hiszen a szövetség hiába országos „hatáskörű", ma vannak még megyék, amelyek csak néhány személlyel vesznek részt a szövetségünk életében. Valamennyi hazáját tisztelő és támogatni szándékozó ember tudja, hogy az ország-védelem szempontjából ezt a luxust nem engedhetjük meg magunknak. A hazafiságra és a hazaszeretetre nevelést, a védelmi felkészítést az egész ország területére szükséges kiterjeszteni általunk is.
Ma részünkről ez az, ami alapvetően elvárható! – mondta Czuprák Ottó, aki azt szeretné, ha rövid időn belül minden megyében stabil, elsősorban a fiatalokra épülő nagy létszámú tagság lenne.

1595894162
S ezzel el lehetne kerülni, hogy a MATASZ nem elsősorban a nyugdíjba vonult katonák klubja, hanem a honvédelem és a honvédség iránt érdeklődő fiatalok, katonailag aktivizálható állampolgárok szervezete legyen. Persze már pillanatnyilag is vannak olyan megyék – például Békés, Heves, Csongrád, Fejér és Nógrád, Pest –, amelyek élen járnak a fiatalok „toborzásában", honvédelmi nevelésében – hangsúlyozta a szövetség elnöke.

A tisztújító küldöttgyűlést követően a szervezet prioritásai között megtalálható a nemzetközi kapcsolatok, a sporttevékenység, a tudományos munka továbbvitele és fejlesztése, de domináns a fiatalítás – összegezte Czuprák Ottó, hozzátéve: nagyon fontos cél az is, hogy összegyűjtsék azokat a tartalékosokat, akik önkéntes alapon akár külföldi misszióit is vállalnának. Egy korábbi felmérés szerint ugyanis a szövetség tagjai közül csaknem százan vannak olyanok, akik szívesen részt vennének egy-egy misszióban, bár erre pillanatnyilag nincsen törvényi lehetőségük. A MATASZ azonban bízik benne, hogy a parlament előtt álló, önkéntes tartalékos rendszerről szóló jogszabályváltozás már, bizonyos feltételek mellett, a tartalékosoknak is lehetőséget biztosít a külföldi katonai szolgálatra. Főleg olyan speciális beosztásokban, amelyeket az aktív állományúak köréből csak nehezen lehet felölteni.

Hozzájárulás a megtartó képesség fejlesztéséhez

– Továbbá releváns feladatnak tekintjük még, hogy a MATASZ hozzájáruljon a Magyar Honvédség humánerőforrás megtartó képességének fejlesztéséhez, valamint a szövetség tagságának biztonságpolitikai, technikai továbbképzéséhez, és fizikai állóképességének szinten tartásához egyaránt. Külön kell szólni a fiatalítás egyik módjáról, amely – reményeim szerint – a jövőbeni tevékenységünk egyik főbb eleme lesz. Ez pedig nem más, mint hogy szeretnénk bekapcsolódni a Honvédelmi Minisztérium által is igen fontosnak tekintett középiskolások katonai alapismereti képzésébe. Tudjuk, hogy a felsőoktatásban tanuló hallgatók egy jelentős része is elkötelezett a honvédelmi ismeretek elsajátítása tekintetében, őket is a szervezetünkben szeretnénk tudni. Megígérhetem, ha a közeljövőben, 2010-ben, a katonai alapképzést sikerül a magyar középiskolákba érettségi tantárgyként bevinni, akkor a szövetségünk óriási energiával és lelkesedéssel áll e nemes feladat mellé, mert a legutóbbi tájékoztatásom során szinte valamennyi megye támogatásáról biztosított e tekintetben. Tudom, hogy ebben a munkában megfelelő kompetenciával rendelkező MATASZ tagok segíteni tudnának az iskoláknak és a tanároknak mind metodikailag, mind szakmailag. Ez a kapcsolat egyben utat találna szervezetünk által a fiatalok hazafias és honvédelmi neveléséhez is, és így aktívan hozzá tudnánk járulni a mindenkori honvédelmi politika megismertetéséhez, a Magyar Honvédség feladatrendszerének szélesebb körű elfogadtatásához. E feladatkörnek – a ZMNE támogatásával – a szövetségünkhöz történő delegálásával e munkában részt vállaló tagjainkon át, a Magyar Honvédség katonai szervezetivel is a jelenleginél sokkal kamatozóbb együttműködést alakíthatnánk ki. Ugyanakkor, valamennyi katonai szervezethez egy másik feladat, a toborzás felvállalásával is szeretnénk kötődni. Konkrétan szakma, iskolai végzettség, tapasztalat alapú kiválasztással kívánjuk támogatnia az eltérő funkcióval rendelkező katonai szervezetek igényeit, különös tekintettel, az önkéntes tartalékosokkal történő kiválasztást és azok alkalmazhatóságát – mondta Czuprák Ottó.

1595894162

Az elnök szerint ezek feladatok megoldásával a szövetség el tudja látni azt az önként vállalt funkcióját, vagyis hogy összekösse a társadalmat és a honvédséget, betöltse a híd szerepét az állampolgárok és a honvédelmet közvetlen megoldó személyek és szervezetek között.

Várják az új tagokat

1595894163
A MATASZ elnöke megjegyezte azt is, hogy a Magyar Tartalékosok Szövetsége – önkéntes civil szervezetként – vár minden magyar állampolgárt soraiba korra, és nemre való tekintet nélkül. A feltételük mindössze annyi, hogy a jelentkezők fogadják el az alapszabályt, támogassák a honvédelem ügyét, és legyenek lojálisak a mindenkori regnáló kormány honvédelmi politikájával.

Az új elnökségről szólva Czuprák Ottó elmondta: a küldöttgyűlés döntése értelmében, egy korban megfiatalított és rendfokozatban a haderő struktúrájával közel adekvát testület kezdheti meg a négy éves munkáját a MATASZ élén. Az újonnan megválasztott elnökség átlagéletkora több mint tíz évvel kevesebb, mint a korábbi volt, ráadásul összetétele is megváltozott, immár többségben vannak benne a tartalékos katonák, s olyan embereket sikerült bevonni a munkába, akik saját szakterületükön, vagyis a gazdaság, az oktatás, az államigazgatás területén, vezető szakemberek, illetve a privát szférában eredményesen működtetik szervezeteiket.

November 28-a után tehát a MATASZ vezetése a következőképpen alakult. A szervezet tiszteletbeli elnöke dr. Deák János nyugállományú vezérezredes. Az elnöki beosztást négy éven keresztül Czuprák Ottó látja el, alelnöknek pedig Kerekes Sándor nyugállományú ezredest, a szervezet korábbi ügyvivő elnökhelyettesét választották meg. A héttagú elnökségben Orgovány István tartalékos alezredes, Kovács Zoltán tartalékos százados, dr. Németh József tartalékos őrmester, Jásdi Balázs tartalékos őrmester, Éliás György nyugállományú alezredes, Dávid István nyugállományú alezredes, és Kékesi Mihály nyugállományú alezredes kapott helyet.

1595894163

Az elnökségből most kikerülő, ám a MATASZ életében az elmúlt négy, illetve nyolc év során fontos és kiemelkedő munkát végzett tagokat az elnök mellett működő tanácsadó testület munkájában való részvételre kérte fel Czuprák Ottó. A testület vezetését pedig Borszéki Tivadar nyugállományú vezérőrnagy vállalta fel, akit elismert, magas rendfokozatú katonák, és igen nagy elismertségi más szférában dolgozó személyek támogatnak. Mindannyian örömmel vállalták az új feladatot.

Az új elnök egyébként azt is szeretné, ha négy év múlva – a következő tisztújításkor, több NATO tagállamhoz hasonlóan – már nem egy nyugállományú, hanem egy tartalékos katona venné át a MATASZ vezetését, így teljesedne ki igazán a szövetség célkitűzése.

1595894163

Fotó: a szerző és www.matasz.com