Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszafogadás zászlóadományozással

Szöveg: Szűcs László |  2009. december 4. 17:57

Egész napos program várta Debrecenben az MH 5. Bocskai István Lövészdandárhoz látogató vezérkari főnököt pénteken. Délelőtt családtagjaik és hozzátartozóik jelenlétében köszöntötték az Afganisztánból közelmúltban visszatért Afgán Választást Biztosító Szakasz katonáit. Délután pedig a csapatmúzeum létrehozásának ötödik évfordulóját ünnepelték.

Csaknem fél évvel ezelőtt, július 16-án érkezett Afganisztánba az a magyar alegység, amelynek elsődleges feladata a választások biztonságos lebonyolításának biztosítása volt. Az Afgán Választást Biztosító Szakasz (AVBSZ) csatlakozott az MH Tartományi Újjáépítési Csoporthoz (MH PRT), az őr-, és biztosító század egyik szakaszaként dolgoztak, így természetesen szerepet kaptak a tábor őrzésvédelmében, a járőrfeladatok végrehajtásában, valamint a személyek és szállítmányok kísérésében, biztosításában is.

A negyven katonából álló kontingens, külszolgálatának leteltével a közelmúltban tért haza Afganisztánból, visszafogadó ünnepségüket december 4-én rendezték meg Debrecenben, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár laktanyájában. A rendezvényen részt vett Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a lövészdandár parancsnoka és Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere is.

– Vezérezredes úr jelentem, az Afgán Választást Biztosító Szakasz a hadműveleti területen a feladatát végrehajtotta, az átcsoportosítás megtörtént – jelentette a vezérkari főnöknek Benkó Norbert főhadnagy, a szakasz parancsnoka. Ezt követően Tömböl László vezérezredes Békefenntartásért Szolgálati Jelet, Benkő Tibor altábornagy pedig emléktárgyakat adott át a kontingens tagjainak.

1595894157
Ünnepi beszédében a vezérkari főnök elmondta: a köszöntés ma olyan embereknek szól, akik vállalták a feladatot, hogy egy sokat szenvedett ország – amely azonban a fejlődés útjára szeretne lépni – számára biztosítsák a lehetőséget egy szabadon megrendezett választások biztosítására. A feladat, amelyre a magyar katonák több mint hat hónappal ezelőtt vállalkoztak, bonyolult, komplex és nagy felelősséggel járó volt. Hiszen egy ország várt arra, hogy a több évtizedes harcok, és küzdelmek után megpróbálja stabilizálni a helyzetét, megpróbáljon felemelkedni, és emberhez méltó életet biztosítani az állampolgárai számára.

– Ennek a stabilizálásnak az egyik lépcsőfoka a szabad választások lebonyolítása volt, amelyek lehetőséget adnak a lakosságnak, hogy nyíltan véleményt formáljanak. Ugyanakkor tudni kell azt is – és önök ezt testközelből tapasztalták –, hogy ennek a változásnak nemcsak hívei, hanem ellenfelei is voltak és vannak Afganisztánban. A lázadók, a terrorszervezetek tagjai, akiknek eltökélt szándékuk volt, hogy megzavarják ezeket a választásokat, hogy lehetetlenné tegyék afgán nép véleménynyilvánítását – fogalmazott Tömböl tábornok, majd arról beszélt, hogy a vállalt feladatot a magyar katonák becsülettel, legjobb tudásuk szerint hajtották végre. Nem az egyenruhások hibája, hogy a választást olyan negatív események előzték meg és kísérték, amelyek egy szabad demokratikus választás során nem fordulhatnak elő.

A vezérkari főnök hangsúlyozta: a világ figyelme napjainkban – csakúgy, mint az elmúlt néhány évben – ismét Afganisztán felé fordul. A McChrystal-jelentés, amely az afganisztáni helyzet rosszabbodását írja le, arra kérte az Amerikai Egyesült Államok elnökét, és a NATO tagországok vezetőit, hogy támogassák további erőkkel az Afganisztánban folyó műveleteket. Annak érdekében, hogy döntő eredményt lehessen elérni az elkövetkező másfél évben abban a harcban, amely a fejlődést és országépítést gátolni akaró lázadók ellen vívnak. Amennyiben ez a harc nem vezet eredményre, Afganisztán nagyon könnyen visszahullhat abba az állapotba, amelyben néhány évvel ezelőtt volt. Ez pedig káros lenne az egész világnak, hiszen olyan negatív tendenciákat indíthat el a térségben, amelyek a környező országok destabilizációjához vezethetnek.

Hazatért katonákhoz szólva Tömböl László mérnök vezérezredes elmondta: a Magyar Honvédség katonáira a továbbiakban is szükség van a missziókban, akár Afganisztánban, akár Irakban, akár pedig a Nyugat-Balkánon. Hiszen a NATO és az EU tagjaitól megköveteli, hogy erejüktől függően vegyenek részt ezekben a katonai feladatokban is. Mivel az érintett országokban lakó emberek igénylik, kérik és várják a segítséget.

1595894158
 

Az állománygyűlés után újságírói kérdésre válaszolva Tömböl László vezérezredes elmondta: hazánk esetleges afganisztáni csapaterősítéséről jövő héten, ötpárti egyeztetés után várható döntés. A honvedelem hu érdeklődésére a vezérkari főnök hangsúlyozta: Magyarország egyelőre még nem kapott felkérést a jövő évi afganisztáni, parlamenti választások biztosítására. Azonban tavaly, amikor a NATO az elnökválasztás és a tartományi választásokkal kapcsolatban hazánk segítségét is kérte, jelezte: nagy valószínűséggel hasonló erőket kérnek majd Magyarországtól a 2010-es választások biztosítására is.

A HM Honvéd Vezérkar főnökének debreceni programja délután a lövészdandár csapatmúzeumában folytatódott. A múzeum, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) szakembereinek segítségével, öt évvel ezelőtt, 2004. szeptember 30-án nyitotta meg kapuit. A kiállított tárgyak legnagyobb részét a HM HIM bocsátotta a dandár rendelkezésére, de sok eszközt kapta a debreceni Déry Múzeumtól, magánszemélyektől és magától az alakulattól is.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka az évforduló alkalmából elmondott ünnepi beszédében

1595894158
kiemelte: a katonáknak nagyon fontos a hagyományok ápolása. És egy múzeumnak csak akkor van jelentősége, ha rendszeresen ápolják és fejlesztik. Ezt pedig Debrecenben mindenképpen szeretnék megtenni.

A dandárparancsnok ezt követően arról beszélt, hogy a Magyar Honvédség a magyar társadalom egyik alrendszere, nem független tőle. A katonák feladata a haza védelme, amely szent ügy. Eme szent ügynek ápolása azonban nemcsak a felnőtteknek, hanem a tanulóifjúságnak is a feladata. Éppen ezért a dandár november 13-án a honvédelmi oktatásról szóló együttműködési megállapodást írt alá a város vezetésével.

Dr. Kovács Vilmos alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa: a csapatmúzeum megalakításának ötödik évfordulója kapcsán felelevenítette azokat a hónapokat, amikor kollégáival, és a dandár munkatársaival együtt megépítették a Debrecen katonatörténetét bemutató tárlatot. Elmondta: a város katonatörténete mindig is gazdag volt, ezért komoly szakmai kihívást jelentett a munka.

A HIM munkatársa hozzátette: a 39-es császári és királyi gyalogezred – amely nagy jelentőséggel bír a hadtörténelemben, Európa szinte minden csataterén megfordult, és több mint kétszáz csatában vett részt – egyik toborzó városa Debrecen volt. A dandár történelmi jogelődje 1866-ban kapta meg a legnagyobb elismerést, a sárga színű ezredzászlót. Ezt az elismerést a több mint száz gyalogezred közül mindössze négy érdemelte ki. Az eredeti zászló a HIM-ben található, ám másolata a mai napon visszakerül a dandárhoz.

A zászló átadása előtt Tömböl László mérnök vezérezredes felelevenítette személyes élményét, amikor több mint négy évvel ezelőtt először látogatott el a debreceni dandár csapatmúzeumába. Elmondta: ilyen kiállítással – amely ennyire komplex dolgozta volna fel egy város katonatörténetét – addig a napig nem találkozott.

1595894158
– Akkor, amikor egy csapatzászlót átadunk egy katonai szervezetnek, akkor az az alakulat számára az egyik legnagyobb megtiszteltetés. A zászló és az arra kötött szalag a katonai szervezet identitása. Ez jelképezi a katonák együvé tartozását. Katonai szervezet csapatzászló és zászlószalag nélkül nem létezik. Úgy gondolom, hogy amikor a honvédelmi miniszter úr nevében a csapatzászló másolatát átadom a debreceni csapatmúzeum részére megőrzésre, akkor ezeket a hagyományokat folytatjuk. Hiszen ez a kiállítás a 39-es ezred történetét is feldolgozza, és az nem lehet teljes e zászló nélkül – fogalmazott a vezérkari főnök, majd átadta a sárga színű zászlót Böröndi Gábor dandártábornoknak, aki a hagyományoknak megfelelően meg is lengette azt.

Az ünnepségen résztvevő Halász D. János debreceni alpolgármester elmondta: nagy öröm a város számára is, hogy hazakerült a 39-es ezred zászlaja. A helyi politikus ezt követően a dandárral kötött oktatási együttműködési megállapodás fontosságáról beszélt. Kiemelte: azt szeretné, ha a város oktatási intézményei is éreznék, olyan lehetőségről van szó, amely eddig nem volt. A megyei jogú város vezetése emellett azt is szeretné, ha Debrecenben katonai szakképzés is indulna, a dandár és a város együttműködése ebben csúcsosodna ki. Bár természetesen tisztában vannak azzal, hogy ennek eléréséig még hosszú út vezet – fogalmazott az alpolgármester.

Az ünnepség – és így a vezérkari főnök látogatása is – a debreceni helyőrségi zenekar rézfúvós kvintettjének előadásával, majd az alakulat 5/24-es Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának közelharc bemutatójával ért véget.

1595894158
 

1595894158
 

1595894159
 

1595894159
 

1595894159
 

1595894159
 

1595894159
 

1595894160
 

1595894160
 

1595894160
 

1595894160
 

1595894160
 

Fotó: Szűcs László