Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Missziós ,,célra” tartanak

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2021. október 4. 10:47

A legkülönfélébb tüzelési fogásokat és testhelyzeteket alkalmazva gyakorolták és frissítették fel ismereteiket az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred EUFOR 26 speciális lövészeti képzésén résztvevő katonák.

Missziós ,,célra” tartanak _képek (1)

A mintegy negyven fővel, hét különböző alakulat honvédeinek jelenlétében végrehajtott felkészítésről Vörös Tamás főhadnagy, a fehérvári ezred törzstámogató századának szakaszparancsnoka elmondta: a képzés egyúttal magába foglalja a lövész század támogató-fegyveres beosztásait betöltő emberek felkészítését is. A foglalkozáson valamennyien géppuska-, mesterlövészpuska-, valamint távcsöves és sörétes puskalövészetet sajátítottak el.

Missziós ,,célra” tartanak _képek (8)

A speciális békeműveleti gyakorlat valamennyi EUFOR missziós felkészítés szerves része, tehát kötelező jelleggel bír. Erre a kötelékgyakorlatra általában egy hetet szánnak, hiszen roppant fontos beosztásról van szó.

A képzés ideje alatt a boszniai Szarajevóba készülő katonák a fegyverek szét- és összeszerelésének, működésének, tártöltésének és ürítésének elsajátításán túl azok harcászattechnikai adatait is megismerték. Mindezek mellett a tüzelési fogásokat, a tüzelés közben előforduló akadályokat, azok elhárítását és a különféle tüzelési testhelyzetek lehetőségeit is megismerték az egyes fegyvertípusokkal.

Missziós ,,célra” tartanak _képek (4)

A jövő tavasszal, missziós feladatokra utazó honvédek az izgalmas bakonykúti terepviszonyok között szakalap-lőgyakorlaton, ismerkedő-felmérő, illetve géppuskával végrehajtott előremozgásos gyakorlaton vettek részt. Felfrissítették ismereteiket a vonásképlettel történő célfelderítés, a figyelés és a távbecslés módszereiről, valamint a figyelés eredményeinek rögzítését és jelentését is átvették.

A résztvevők - többek között - az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred szervezetétől, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezredtől, a Katonai Felderítő Hivataltól és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandártól érkeztek a képzésre.

A gyakorlatot követően a katonák képzését Újdörögdön folytatják.