Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Missziós fotókiállítás és élménybeszámoló

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2012. április 2. 15:06

Füsi Csaba zászlós az afganisztáni missziója során készült fotóit – Mihály Attila büntetés-végrehajtási ezredes, parancsnok felkérésére – ezúttal a Győr-Moson-Sopron megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben állította ki. A megnyitót követően tárlatvezetés során osztotta meg élményeit a fogvatartottakkal.

1595933713
Füsi Csaba szívesen tett eleget a megkeresésnek, hiszen katonaéveit megelőzően nyolc éven keresztül főápolóként dolgozott az intézet falain belül.

A fogvatartottak és az intézet dolgozói előtt Kovács Ferenc mérnök ezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka mutatta be Füsi zászlós munkásságát, szólt röviden a Magyar Honvédség missziós szerepvállalásáról.

Mihály Attila büntetés-végrehajtási ezredes, az intézet parancsnoka megnyitójában elmondta, hogy nem ez az első kiállítás a börtön falain belül. A most meghívott „Afgán életképek" tárlat apropóját a készítője, az egykori kolléga személye, valamint a fotók témája adta.

Az ezredes kiemelte: a kiállított képek egy nagyon szegény országban készültek, ahol az emberek nyomorúságos körülmények között élnek. Mindezek ellenére a fotók szereplői igyekeznek rendes, tisztességes életet élni. A parancsnok szerint ez lehet a képek egyik fő üzenete a fogvatartottak számára.

1595933713
A megnyitót követően a fotók készítője körbevezette a börtön lakóit a tárlaton, közösen nézték végig a kiállított képeket. Füsi zászlós elmesélte a fotókhoz kapcsolódó történeteket, elmondta, hogy mikor készültek, s hogyan reagáltak a képen szereplők. Mindeközben röviden megismertette az érdeklődőket Afganisztán történetével, kultúrájával.

A börtön vezetése úgy véli: ez a kiállítás jó lehetőség az elítélteknek arra, hogy rövid időre kiszakadjanak a monoton hétköznapokból.

Füsi Csaba képeit egy hónapon át tekinthetik meg az intézet dolgozói, a fogvatartottak, valamint a látogató hozzátartozók. Az „Afgán életképek"  kiállítás következő helyszíne a győri alakulat laktanyája lesz, a tárlatot a május 19-i nyílt napon nyitják meg.

* * *

Füsi Csaba zászlós az ezred egészségügyi központjában szolgál, négy éve a Győri Fotóklub Egyesület tagja. 2010 novemberétől  2011 júniusáig a magyar−amerikai MH Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) ötödik váltásának tagjaként Észak-Afganisztánban teljesített szolgálatot egészségügyi katonaként. A misszió során sokat utazott katonai járművekben Baghlan tartományban, s legtöbbször csak vállán a 30 kilós felszerelésével, vastag páncélüvegen keresztül volt lehetősége az afgán környezet megörökítésére. A bemutatott tájak mellett szívesen fotózta az embereket, az arcokat, hiszen, ahogy elmondta, a portrékon keresztül a tükröződő érzelmeket, az arcokra kirajzolódó lelkeket mutathatja be kiállításán.

Fotó: Kapor József