Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Missziós híradó felkészítés a „negyvenhármasoknál”

Szöveg: Mátyás Andrea |  2011. május 11. 8:43

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred alaprendeltetésének megfelelően hajtja végre az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) alárendelt alakulatai központi szervezésű híradó, informatikai, és információvédelmi felkészítését. Kiemelt figyelmet fordít ezen belül a műveleti területen feladatot végrehajtó ideiglenes katonai szervezetek híradó, informatikai és információ védelmi beosztást ellátó állomány célorientált felkészítésére.

Idén januárjától az MH ÖHP parancsnoka, Kovács József vezérőrnagy, a szakállomány felkészítésén túl az alakulat számára elrendelte, a műveleti területre vezényelt teljes személyi állomány híradó alapképzését. Az 1–2 napos felkészítés során az adott helyszínen alkalmazható kommunikációs eszközök kezelésének készségszintű elsajátítása, valamint az angol nyelvű rádióforgalmazási szabályok megismerése történik meg.
A híradó, informatikai és információvédelmi beosztást ellátó szakállomány számára további egyhetes felkészítést tartanak, melyhez korszerű missziós szaktanterem áll rendelkezésre. Feladat, a missziókban rendszeresített híradó eszközök alkalmazása, valamint a magyar és angol nyelvű rádióforgalmazás szabályainak ismeretei.

A felkészítéseket a kontingensek váltásához igazodva hajtják végre.
Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred híradó főnöksége a missziókat felkészítő alakulatokkal előzetesen egyeztetve készíti el a szükséges terveket, melyekben hangsúlyos szerepet kap az adott kontingens sajátossága is.
Jelenleg az MH Tartományi Újjáépítési Csoport tizenegyedik váltásába kiutazó híradó- informatikai- és információvédelmi beosztást ellátó szakállomány felkészítése zajlik.
A csapatszellem erősítésére, valamint az összekovácsolásra is lehetőséget biztosító felkészítés végén a katonák képesek lesznek magas szinten ellátni a külszolgálat teljesítése során végrehajtandó szakfeladataikat.

1595918436

 Fotó: A szerző felvételei