Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mladic volt a hadviselés brutalitásának fő felelőse”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. május 28. 7:05

Lassan végleg bezárulni látszik a kör a ’90-es évek balkáni háborús bűnösei körül: május 26-án a szerb hatóságok több mint másfél évtized után őrizetbe vették Ratko Mladic tábornokot, a boszniai szerb fegyveres erők egykori főparancsnokát, akit a srebrenicai mészárlás fő felelőseként köröztek. A második világháború óta elkövetett legsúlyosabb európai etnikai tisztogatásra parancsot adó tábornok elfogása ugyanakkor ennyi idő után már nem válthat ki igazi katarzist.

Juhász József Balkán-szakértő kérdésünkre elmondja: a politikában valóban kulcsfontosságúak az időzítési szempontok, ám ha csak ez lett volna fontos, akadtak az elmúlt időszakban is olyan alkalmak, amikor Belgrád többet is profitálhatott volna Ratko Mladic letartóztatásából. „Catherine Ashton csütörtöki látogatása kétségtelenül jelentős esemény, de nemrég járt Szerbiában José Manuel Barroso is, sőt, Bill Clinton épp a napokban nevezte egy nemzetközi konferencián a régió egyik problematikus pontjának az országot. Ha már tíz nappal előbb elfogják Mladicot, nem ez hangzott volna el, hanem a volt amerikai elnök minden bizonnyal pozitív példaként emeli ki Belgrádot. De a mostani időpont is sok előnnyel kecsegtet, hiszen június 6-án az ENSZ Biztonsági Tanácsának napirendjén is szerepel majd Szerbia és Hága együttműködése, és a G8-ak aktuális csúcsán is előkerülnek a balkáni viszonyok."

1595919328
A szakértő szerint meglehetősen nehéz lenne bizonyítani, hogy a szerb hatóságok régóta pontosan tudták, merre tartózkodik a tábornok, és csak a politikai üzletelés szempontjából megfelelő pillanatot várták. „Az persze biztos, hogy egy ennyire fontos személyiség nem bujkálhat sokáig segítség nélkül, hiszen ehhez pénzre, papírokra van szüksége", teszi hozzá. Juhász József szerint ugyanígy nem lehet megállapítani azt sem, vajon Ante Gotovina ítélete szerepet játszott-e Mladic elfogásában. „Többféle feltételezésre adhat okot ez a sokak számára váratlanul súlyos ítélet. Valóban létezhet a kérdésnek olyan olvasata is, amely szerint a nemzetközi közösség semmiképpen sem enged, vagyis nem érdemes húzni az időt Mladic esetében sem. Ez talán egy csepp lehetett a pohárban, amelynek köszönhetően megsokszorozták az erőfeszítéseket a hatóságok", vélekedik.

Juhász József szerint mindenképpen nagyobb lett volna a katarzis, ha a tábornokot nem több mint másfél évtizeddel a háború végét követően tartóztatják le. „Így is fontos lépésről van persze szó, bármi is húzódik meg a háttérben. Különösen a srebrenicai áldozatok családjainak jelent sokat, hogy Mladicot végre elfogták. Ez ugyanakkor kötelesség is volt mind az ENSZ, mind Hága részéről, és szimbolikusan is sokat jelent, hiszen tudjuk: lehet, hogy nem Mladic hozott meg minden döntést, azonban ő volt a hadviselés brutális módjának legfőbb felelőse." A szakértő szerint a tábornok őrizetbe vétele aligha eszkalálódik majd tartós politikai válsággá Szerbiában. „A radikálisok már jelezték, hogy tiltakoznak a letartóztatás ellen, de békés eszközökkel. Nem lenne meglepő, ha Bosznia szerb részén szintén sor kerülne különféle megmozdulásokra. Ha azonban a szerb közvélemény számára tényleg annyira húsba vágó kérdésről lenne szó, már az első este tömegek vonultak volna az utcákra."

1595919329
Juhász József egyébként ezzel összefüggésben megerősíti azt a médiában gyakran hangoztatott tételt, amely szerint a szerbek jelentős hányada valóban hősnek tekinti a tábornokot. „Minden közvélemény-kutatás ebbe az irányba mutat. Nyilván a szerb közvélemény sem egységes a kérdésben, de általában 20-30 százalék kifejezett háborús hősnek tartja Mladicot – vagy ha nem is hősnek, de tehetséges katonának, aki csak a kötelességét tette a hazájáért. Nagyjából hasonló szokott lenni azok aránya, akiknek nincs határozott véleménye a kérdésben, de úgy látják, sem a tábornoknak, sem a politikai szereplőknek nem lenne szabad veszélyeztetniük Szerbia uniós integrációját egyetlen ember miatt. Ez a réteg emiatt azt szorgalmazta, Mladic adja fel magát. Azt azonban látni kell, hogy ma már a szerbek sem mennek egymással ölre a kérdés eltérő megítélése miatt."

Ami a srebrenicai vérengzést illeti, a szerb lakosság többsége nem vonja kétségbe az erőszakos cselekmények megtörténtét, annak méreteit azonban igen, és ugyanígy minősítését is. „Nem fogadják el, hogy előre megtervezett, népirtási célzattal történt akcióra került sor, és azt sem, hogy Mladic erői nyolcezer muzulmánt végeztek ki a város környékén. Ehelyett az a közvélekedés, hogy alapvetően harci cselekmények zajlottak a térségben, és ugyanígy az is gyakran előkerül, hogy a Srebrenicából kicsapó muzulmán kommandóknak is legalább ezer szerb civil áldozata volt."

Juhász József szerint Radovan Karadzic mindenképpen „nagyobb hal" volt, mint Ratko Mladic. „Ő volt a szerb politika rossz szelleme, hiszen még akkor sem volt hajlandó elfogadni a békeajánlatokat, amikor a színfalak mögött már Slobodan Milosevic is igyekezett rászorítani erre. Összességében azonban úgy vélem, a ’90-es években a délszláv térségben történtekben játszott szerepüket tekintve mind Karadzic, mind Mladic másodvonalas szereplők voltak Milosevichez képest."