Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modernizáció az indiai hadseregben – pónikkal

Szöveg: Háború Művészete |  2009. december 14. 14:34

A Kínai Népi Felszabadítási Hadsereg jakokat alkalmaz a határmenti területeken teherszállításra, most az indiai hadsereg is azt tervezi, hogy új „fegyvert” vet be hasonló feladatok ellátására. A hegyvidéki területeken jelenleg teherhordóként alkalmazott öszvéreket egy helyi pónifajtával, a Zanskarival fogják felváltani.

A tervek szerint az indiai hadsereg Dzsammu és Kasmír államainak területén állomásozó erői közel 300 pónit kapnak teherhordásra.

„Ezek a pónik sokkal alkalmasabbak, mint az öszvérek a behavazott magashegyi területeken" – mondta a hadsereg állategészségügyi szakszolgálatának igazgatója, J.K. Srivastava altábornagy. „A 120-140 cm magas pónik élettartama elérheti a 25 évet is, és egyenként 50-60 kg rakományt képesek szállítani" – tette hozzá a tábornok.

Mindeközben az indiai hadsereg állategészségügyi szakszolgálata azt tervezi, hogy mintegy 40 ­– elsősorban cocker spániel, beagle, német juhász, belga juhász és Labrador fajtájú – kutyát importál, amelyek a kiképzés után kutató-mentő, valamint kábítószer- és robbanóanyag kereső feladatkörökben kívánnak alkalmazni.