Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Földre hullott csillag, Micimackó és Rudolf a Stefánián

Szöveg: Szűcs László |  2009. december 14. 14:40

Igazi karácsonyi hangulat volt december 14-én a Stefánia Palotában, a Honvédelmi Minisztérium a hagyományos, árvák karácsonya rendezvényén. Tizenhét család gyűlt össze ezen a délelőttön az ország minden tájáról: azoknak a katonáknak a családjai, akik az elmúlt években szolgálatteljesítés közben vesztették életüket.

Az árvák karácsonya elnevezésű rendezvényt a Magyar Honvédség 2002 óta minden esztendőben megtartja azon 4–18 év közötti gyermekek részére, akiknek valamelyik szülője, a Magyar Honvédség katonájaként szolgálatteljesítés közben vesztette életét – árulta el a honvedelem.hu érdeklődésére még a rendezvény előtt Garay János Tamás alezredes.

1595894708
A HM Személyzeti Főosztály Humánszolgálati Osztályának osztályvezető helyettese hozzátette: a hadsereg kötelessége, hogy gondoskodjon a szolgálatteljesítés közben elhunytak családjáról, gyermekeikről. A jogszabályok szerint minden gyermeket, huszonöt éves koráig árvaként tartunk nyilván, addig beiskolázási támogatás és különféle segélyek is megilletik. A Magyar Honvédségnél egyébként több mint ötszáz árvát tartanak nyilván, többségük azonban már elmúlt tizennyolc éves.

A Stefánia Palotában ekkor már szép számmal gyülekeztek a meghívott vendégek. A hangszórókból halk karácsonyi dallamok szűrődtek ki, a pincérek pedig forró teával, kakaóval, mazsolás kuglóffal, kakaós kaláccsal és töltött süteményekkel várták az ország minden szegletéből érkező katona árvákat, összesen huszonöt gyereket. Néhány perccel később pedig a nagyteremben megkezdődött az ünnepség: dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára rendhagyó módon nem állva mondott ünnepi beszédet, hanem leült a feldíszített karácsonyfa alatt álló kényelmes fotelbe.

– Ma egy mesével kedveskedek nektek – mondta, majd belekezdett Mentovics Éva „Mióta van csillag a karácsonyfák csúcsán?" című meséjébe. „Egyszer, réges-régen, egy teliholdas decemberi éjszakán, amikor milliónyi csillag ragyogott az égen, néhány egészen apró kis csillagocska pajkosan játszadozott az öreg Hold mellett. Remekül érezték magukat. Huncutkodtak, viháncoltak, csintalankodtak. Addig-addig rosszalkodtak, amíg az egyik kis csillagot valamelyik társa véletlenül alaposan oldalba lökte. – Bocsánat, nem volt szándékos! – mentegetőzött a kis rosszaság. – Segítség! Kapjon el valaki! – kiáltotta ijedten a szegény pórul járt csillagocska. De sajnos már senki sem tudott utána nyúlni. Elveszítette az egyensúlyát, és elkezdett zuhanni lefelé. Zuhant, zuhant egyenesen a Föld felé. A társai egyre távolabb kerültek tőle. Õ pedig rettenetesen félt, mert ilyen még soha sem történt vele…" – olvasta az államtitkár asszony.

1595894708

A Földre hullott csillagocskáról, és az erdő legöregebb fenyőfájáról szóló mesét – amelynek végén természetesen kiderült, hogy mióta van csillag a karácsonyfák csúcsán – minden gyerkőc szájtátva bámulta, s hatalmas tapssal jutalmazta. Akárcsak Hegedűs Veronika előadóművész karácsonyi műsorát, aki Rudolfról, a piros orrú rénszarvasról, a száncsengőről, Micimackóról és a fehér karácsonyról is énekelt.

Persze, mi sem természetesebb, hogy a gyerkőcök figyelme ekkor már leginkább a feldíszített karácsonyfa mellé helyezett, színes papírba borított csomagokra terelődött. A Honvédelmi Minisztérium karácsonyi ajándékait Vadai Ágnes és Horváth János ezredes, a HM Személyzeti Főosztály főosztályvezető-helyettese osztotta ki, s természetesen azonnal megkezdődött a dobozok bontogatása is…

A kilenc éves Kiss Bence Ákost reflex íjjal és egy digitális fényképezőgéppel lepte meg a Jézuska. Ákos elmesélte: még nem tudja, hogy hol fogja kipróbálni az ajándékot, de már nagyon várja, hogy jó idő legyen, s anyukája segítségével használhassa a saját magánál is magasabb íjat. Húga, a hat esztendős Luca pedig egy hatalmas trambulint kapott. A doboz akkora volt, hogy két katona bácsi segített a kislánynak az asztalhoz cipelni.

A rendezvényre meghívott legfiatalabb gyermek, az alig két éves Nemes Kitti viszont egyedül vitte vissza az asztalához a rengeteg ajándékot. Pónilovat, babát és egy picike kerékpárt is kapott. Utóbbit természetesen azonnal is ki is próbálta, s hatalmasakat sikongatva igyekezett elindulni a támasztókerekekkel felszerelt biciklivel. Testvérei, a hat esztendős Adrián egy Star Wars legót és egy asztali számítógépet, míg a kilenc éves Dominik ugyancsak egy doboz legót és egy laptopot kapott az államtitkártól.

1595894708
Szintén laptop került a karácsonyfa alá a tizenhat esztendős Surányi Virágnál is, aki – mint elmondta – már nagyon rég óta vágyott egy hordozható számítógépre. Ezután minden házi dolgozatát ezzel írja majd meg, sőt minden nap éjfélig internetezik majd a saját szobájában, aminek – és ezt jól tudja – anyukája nem fog nagyon örülni. Virág tizenkét éves húga, Gyöngyvér egy digitális fényképező gépet kapott karácsonyra. Emellett a teremben övé volt a legnagyobb csomag is. „Egy csincsillaketrec" – mesélte a kislány, amelyet a két kisállatának kért a Jézuskától, hiszen hamarosan kölykeik lesznek. A legkisebb Surányi testvér, a tíz éves Ármin pedig egy televízióra csatlakoztatható elektronikus játékot kapott, amelyet – mint megtudtuk – azonnal kipróbál, mihelyst hazaérnek.

Ugyancsak meglepődött a csomagban talált elektronikus szólógitáron Percze Virág. A tizenhét éves leányzó ugyanis egy rock együttes dobosaként zenél, de már hosszú évek óta szeretett volna megtanulni gitározni is. És most erre lehetősége is nyílik. A legszívesebben azonnal belecsapott volna a húrokba…

Szép lassan minden dobozról lekerült a csomagolás, és előbukkantak a meglepetések. Nagy volt az öröm minden asztalnál: a Honvédelmi Minisztériumnak talán sikerült egy kis vigaszt vinni huszonöt árva gyermek karácsonyába.

1595894708
 

1595894708
 

1595894709
 

1595894709
 

1595894709
 

1595894709
 

1595894709
 

1595894710
 

Fotó: Tóth László