Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modernizálják az iráni légierőt

Szöveg: JETfly |  2010. április 25. 6:23

Az iráni légierő megkezdte a hadsereg kötelékébe tartozó repülőgépek nagyjavítását és modernizációját, beleértve az amerikai F-14 Tomcat típusú vadászrepülőgépeket is. A modernizációs programról Aziz Nasirzadeh tábornok beszélt, aki elmondta, hogy a repülőgépek felújítása iráni szakértők bevonásával, nemzeti fejlesztések keretében zajlik.

A tábornok elmondta, hogy az iráni bombázó repülőgépeket többek között javított verziójú Qassed (Követ) típusú, 900 kg tömegű, korrekciós légibombákkal szerelték fel. A későbbiekben ez a bombatípus alkalmazható lesz a többfunkciós vadászrepülőgépek esetében is. A Qassed típusú bombákat az iráni légierő 2009 novemberében tesztelte a Perzsa-, valamint az Ománi-öbölben. A kísérletek során a Qassed-1 és Qassed-2 típusú bombákat alkalmazták.

Az irányítható fegyverzet, valamint ezek hordozói mellett Irán nagy erőkkel dolgozik azon, hogy javítsa az F-14 Tomcat vadászrepülőgép harcászati-technikai jellemzőit.

Nasirzadeh elmondta, hogy iráni szakembereknek sikerült növelniük az amerikai vadászrepülőgépek hajtóművének teljesítményét. Mindezek mellett modernizálták a repülőgépek fedélzeti lokátorát is. Nasirzadeh számításai szerint, köszönhetően az említett fejlesztéseknek az iráni F-14 Tomcat-eket a harmadik generációs szintről sikerült ’újgenerációs" szintre emelni. Az 1970-es években Irán 79 darab, harmadik generációs F-14 Tomcat típusú vadászrepülőgépet állított hadrendbe.

Címkéklégierő