Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Morál és fegyelem egy kaotikus országban

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. szeptember 17. 13:47

Nem túl sok információ látott eddig napvilágot az Európai Unió azon tanácsadói missziójáról, amelyik a Kongói Demokratikus Köztársaságban a katonai biztonsági szektor reformjának támogatása érdekében működik. Azt még kevesebben tudják, hogy a misszióban jelenleg két magyar katonatiszt is szolgál.

Az Európai Unió 2005-ben indította be „EUSEC–RD CONGO" nevű tanácsadói misszióját, amellyel kifejezte azt a szándékát, hogy aktívan részt kíván venni a Kongói Demokratikus Köztársaság stabilitásának megteremtésében. A misszió célja, hogy a nemzetközi közösség többi tagjával szoros együttműködésben támogassa a kongói vezetést egy olyan hadsereg újraszervezésében és felépítésében, amelyik garantálja a békét és a zavartalan gazdasági fejlődést. A misszióban szolgáló katonák e cél érdekében közvetlen tanácsadói és szakértői feladatokat látnak el a miniszteriális szinttől, a hadsereg vezérkarán át, a katonai körzeteken keresztül egészen a dandárokig.

1595891431
Az EUSEC–RDC misszió központja a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában Kinshasa-ban van, de 3–6 katonából álló tanácsadói csoportok tevékenykednek a keleti régió tartományaiban – az ugandai, a ruandai, és a Burundi határ közelében – Kisangani, Goma, Bunia és Bukavu állomáshelyeken. Az átlagos létszám egyébként 50 fő körül mozog, a mandátum azonban lehetővé teszi, hogy egyszerre maximum 60 katona szolgáljon az EU kongói missziójában.

Az afrikai országban szolgáló nemzetközi katonák konkrét feladata a hadsereg összeírása, valamint a fizetési és ellenőrzési rendszer ellenőrzése. Ezek a feladatok kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen a hadsereg stabilitásának egyik, ha nem a legfontosabb eleme a juttatások rendszeres folyósítása. (Mindezt egy olyan országban kell végrehajtani, ahol a korrupciónak és a pénzek elsikkasztásának történelmi hagyományai vannak.)

A katonák munkájának eredményeként a fizetési rendszer hatékonyan működik, legalábbis azoknál a dandároknál, amelyek a misszió felelősségi területén vannak – tudta meg a honvedelem.hu Nagy Sándor ezredestől, aki 2008 decembere óta tagja az EU kongói missziójának.

A katonai tanácsadó beosztásban szolgáló főtiszt elmondta azt is, hogy bár az elmúlt két évben a katonák fizetése a négyszeresére nőtt, európai szemmel nézve a juttatások még mindig rendkívül alacsonyak. Egy dandártábornok fizetése példák nem éri el a havi 100 amerikai dollárt.

A katonák tevékenysége természetesen megkívánja a folyamatos, napi kapcsolattartást, azaz a terepen történő tartózkodást. Mindez a helyi útviszonyok és a közbiztonság oldaláról nézve, nem is veszélytelen. Az ország közúthálózata ugyanis katasztrofális állapotban van. Ráadásul az ország déli részeit csak a hegyeken átkelve lehet megközelíteni, ahol egy 40 kilométeres út, csekély három órát vesz igénybe…

– A dandár szintű katonai tanácsadók gyakorlatilag a kongói misszió „szemei", hiszen ők szolgáltatnak közvetlen információt a tartományi szinten működő tanácsadóknak – mondta Nagy Sándor ezredes, hozzátéve : a misszió katonái részt vettek az Észak-, és Dél-Kivu integrációs folyamatában. A fegyveres konfliktusok és háborúk következében számtalan fegyveres csoport működött – és működik jelenleg is – a két tartományban. Hosszas tárgyalások után e csoportok hajlandóak voltak a lefegyverzési és integrációs folyamatban való részvételre.

1595891431
 

Dél-Kivuban például – ahol Nagy ezredes a 10. Katonai Körzet tanácsadója – a folyamat idén februárban kezdődött el a tárgyalásokkal, a lefegyverzést pedig április és július között sikerült végrehajtani. Ennek során több mint négyezer ex-harcos adta le fegyverét, és választotta a hadseregbe történő integrációt, vagy éppen más civil munkát.

Nagy Sándor ezredestől megtudtuk azt is, hogy az EU kongói missziójában egy másik magyar tiszt is szolgál. Kiss Gábor főhadnagy informatikusként az egész misszió teljes informatikai rendszerének üzemeltetését végzi. Magyarok egyébként már a misszió kezdete óta részt vesznek a kongói EU-műveletben, váltásonként 2-2 katonával járulnak hozzá az EUSEC–RDC sikeréhez.

Az elkövetkező időszak legnagyobb feladata az összeírás folytatása, a morál és a fegyelem megszilárdítása. Ez, a helyi viszonyokat figyelembe véve nagy erőfeszítést, szigorú koordinációt és szoros együttműködést kíván az EUSEC és a kongói hadsereg (FARDC) részéről egyaránt. A stabilizációs erőfeszítések ellenére az ország helyzete rendkívül törékeny, a gazdaság területén pedig kiemelten az. Így van ez még akkor is, ha a Kongói Demokratikus Köztársaság a közép-afrikai térség egyik ásványkincsekben leggazdagabb országa. Nyersanyagok kiaknázása azonban általában illegálisan történik.